Ungdata-undersøkelsen ble gjennomført ved ved Oppdal ungdomsskole og Oppdal videregående skole i mars. Nå har resultatene blitt offentliggjort, og det er stort sett gledelig lesning. Begge skolene kommer relativt likt ut.

Totalt 243 ungdommer har deltatt i undersøkelsen. Svarprosenten ved ungdomsskolen er på hele 93 prosent, mens bare 58 prosent har svart på videregående skole. Grunnen til at svarprosent er så lav ved OVS, tror rektor Torkild Svorkmo-Lundberg skyldes at elevene ikke hele tiden er på skolen, spesielt alpinlinja er mye ute og reiser.

- De fleste har det bra

Undersøkelsen har blitt gjennomført i Oppdal kommune to ganger tidligere, i 2011 og 2014. Datamaterialet viser en positiv trend sammenlignet med første gangen verktøyet ble tatt i bruk.

- Resultatet viser at de aller fleste ungdommer i Oppdal har det bra. De er godt fornøyd med nærmiljøet sitt og føler seg trygge der. De har gode relasjoner til foreldrene og trivdes godt på skolen, sier folkehelsekoordinator Vigdis Thun i Oppdal kommune.

- Svært mange har gode vennerelasjoner, og 93 prosent av ungdomsskoleelevene har en venn å være fortrolig med. Veldig mange er også fornøyd med helsa si, fortsetter hun.

Mobbing og alkohol trekker ned

Undersøkelsen fra 2011 viser at det har vært en jevn økning i antall elever som føler seg mobbet ved ungdomsskolen. Syv prosent av ungdomsskoleelevene i Oppdal svarer at de blir mobbet en gang i uken. Tallene ligger over landsgjennomsnittet, som ligger på tre prosent.

- Vi har litt å jobbe med når det gjelder mobbing. Fra og med dette skoleåret vil det bli økt fokus på forebygging av det. Det har skjedd endringer i opplæringsloven, som gjør at skolene må jobbe enda mer systematisk og tydeligere med skolemiljø, forteller rektor Håvard Melhus ved Oppdal ungdomsskole.

Også når det gjelder alkohol ligger ungdomsskoleelevene i Oppdal over både fylkes- og landsgjennomsnittet. Prosentandelen ungdomsskoleelever som har vært beruset siste år er 20 prosent. Landsgjennomsnittet er 13 prosent.

- Prosentandelen elever som har vært tydelig beruset siste år har gått ned fra 2014, men det er fortsatt mye å jobbe med. Vi går i hvert fall i riktig retning, sier Thun.

Det som kanskje er overraskende er at snusingen blant ungdommen går ned. Røykingen er nesten helt ute i ungdomsmiljøet viser undersøkelsen. Når det gjelder bruken av narkotiske stoffer ligger Oppdal på landsgjennomsnittet.

- Naturlig med psykiske symptomer

Noen ungdommer sliter med psykiske plager i hverdagen. Det er flere på videregående skole som opplever dette enn på ungdomsskolen. Selv om det er færre ungdommer som plages av depressive symptomer i Oppdal en både lands- og fylkessnittet, mener Thun det er viktig å fokusere på dette området.

- Det er naturlig å ha psykiske symptomer, men de er forbigående og handler om utvikling og en sårbar periode med store forandringer i livet. Hvordan man takler disse symptomene påvirkes av om de har et godt sosialt nettverk og om de har venner og voksne som man kan stole på og snakke med, forteller folkehelsekoordinatoren.

Oppdal kommune har eller er i gang med flere tiltak knyttet til de ulike utviklingsområdene. Det er blant annet fast møte og dialog med russen; skole, politi, helsesøster, psykisk helse- og rusarbeid.

- Det er mye bra i dette resultatet. Mobbing og alkohol peker seg ut som mest negativt og er noe vi må jobbe mer med, men vi må også styrke det som allerede er bra, forteller Thun.