Ungdata er lokale ungdomsundersøkelser, der 330.000 ungdommer fra 375 kommuner har deltatt siden 2010. Undersøkelsen innebærer at skoleelever på ungdomstrinnet og i videregående opplæring svarer på spørsmål om ulike sider ved livet.

Undersøkelsen omfatter et bredt spekter av temaområder, som foreldre og venner, skole, lokalmiljø, fritidsaktiviteter, helse og trivsel og rusmiddelbruk.

Les også artikkel i Opdalingen der folkehelekoordinator Vigdis Thun i Oppdal kommune kommenterer Ungdataundersøkelsene.

I artikkelen understreker Thun hvor viktig det er for de unge å ha foreldre som bryr seg, og som er åpen for å ha fortrolige samtaler med sine barn.

- Foreldrerollen er mye viktigere enn mange er klar over, uttalte Thun.

Nå er det lansert en helt ny nettside for Ungdata-undersøkelsene, der du kan sammenligne Rennebu og Oppdal med andre kommuner og med landsgjennomsnittet.

Fornøyd med sine foreldre

Blant resultatene viser det seg at ungdomsskoleelevene i både Rennebu og Oppdal er godt fornøyd med sine foreldre, og mer fornøyd enn på landsbasis. 88 prosent av elevene i Oppdal og hele 93 prosent i Rennebu svarer at de er fornøyd. På landsbasis er tallet 84 prosent.

Det er tilsvarende tall gode på spørsmålet om i hvilken grad de mener at foreldrene har oversikt over ungdommens venner og hva de gjør i fritiden.

Når det gjelder adferdsproblemer, som mobbing, vold og trusler, ligger både Oppdal og Rennebu noe bedre an enn resten av landet. Likevel er så mange som seks prosent av ungdomsskoleelevene i både Rennebu og Oppdal som mener at de ofte blir plaget, ertet eller frosset ut av andre.

Det er også betenkelig når så mange som ti prosent i Rennebu og syv prosent i Oppdal svarer at de er blitt utsatt for trusler om vold i løpet av det siste året.

Ungdom i Oppdal og Rennebu ser også ut til å være mer lovlydige enn i resten av landet, der en prosent i Oppdal og fire prosent i Rennebu svarer at de har nasket i butikk uten å betale, mot åtte prosent på landsbasis.

Få røyker, flere drikker alkohol

Undersøkelsen viser at fem prosent av oppdalsungdom oppgir at de røyker daglig eller ukentlig, mot to prosent på landsbasis, mens ingen ungdomsskoleelever i Rennebu oppgir at de røyker daglig eller ukentlig.

Det  viser seg at oppdalsungdom også ligger på landsgjennomsnittet med tre prosent på spørsmål om de har brukt cannabis, det vil si hasj eller marihuana, det siste året. Tilsvarende i Rennebu er en prosent.

Til gjengjeld ser det ut til at ungdomsskoleelever i Oppdal og Rennebu drikker mer alkohol. 26 prosent i Oppdal og 18 prosent i Rennebu sier de har vært beruset minst en gang siste år, mot 13 prosent på landsbasis.

I følge undersøkelsen snuser oppdalsungdommen mer enn ungdom i Rennebu. I Oppdal oppgir fire prosent av ungdomsskoleelevene at de snuser, som er det samme som landsgjennomsnittet. I Rennebu oppgir en prosent at de snuser.

I både Oppdal og i Rennebu er flere fornøyd med lokalmiljøet enn i landet forøvrig.

Helse og framtidsutsikter

Når det gjelder helse er ungdommene i Rennebu langt mer fornøyd med sin egen helse enn enn ungdommene i Oppdal, som ligger nærmere landsgjennomsnittet med 72 prosent. Hele 82 prosent av ungdomsskoleelevene i Rennebu oppgir at de er fornøyd med egen helse.

Når det gjelder psykiske plager blant ungdomsskoleelevene er det færre både i Oppdal og Rennebu som sier at de sliter.

På spørsmål om du har "følt deg ulykkelig, trist eller deprimert" svarer syv prosent i Oppdall og fem prosent i Rennebu at de er ganske mye plaget. Tilsvarende tall på landsbasis er tolv prosent.

Selv om flere av ungdommene i Rennebu (79 prosent) har tro på at de vil få et godt og lykkelig liv enn ungdom i Oppdal (75 prosent), er det en vesentlig forskjell mellom Oppdal og Rennebu når det gjelder høyere utdanning.

61 prosent av ungdomsskoleelevene i Oppdal tror de vil komme til å ta utdanning på universitet eller høgskole, mot kun 41 prosent i Rennebu.

Skoletrivsel og venner

På landsbasis svarer 66 prosent at de sier seg enig i utsagnet om at de trives på skolen. Tilsvarende tall for Rennebu og Oppdal er 63 og 66 prosent.

Langt færre av elevene i Rennebu mener de er plaget av ensomhet enn i Oppdal og på landsbasis. Kun ti prosent, mot 14 prosent i Oppdal og hele 18 prosent på landsbasis.

Hele 93 prosent av elevene i Rennebu sier seg fornøyd med sine venner. Tilsvarende tall i Oppdal er 90, som er noe høyere en landsgjennomsnittet på 87 prosent.

På spørsmål om fortrolige venner ligger også Rennebu høyere enn Oppdal, med 91 prosent mot Oppdal med 87 prosent. Landsgjennomsnittet er på 90 prosent. Spørsmålet er om man har minst én fortrolig venn som man kan stole fullstendig på og betro seg til om alt mulig.

Hvordan brukes Ungdata?

Resultatene fra Ungdata brukes som kunnskapsgrunnlag i forebyggende ungdomsarbeid, politikk og til forskning og undervisning.

Ungdata gir mulighet til å analysere regionale variasjoner og trender over tid, og til å gå i dybden innenfor ulike temaer.

For kommunene er Ungdata et kartleggingsverktøy som egner seg til bruk i det forebyggende ungdomsarbeidet og for å få oversikt på folkehelseområdet.

Ungdata har som målsetting å være en kunnskapsdatabase som viser helheten i ungdoms liv og bidrar til å styrke kunnskapsgrunnlaget for norsk oppvekstpolitikk lokalt og nasjonalt.

- Kommunene har etterspurt en ny interaktiv kartløsning, og vi er fornøyd med at vi nå kan tilby en enkel og spennende måte å få fram Ungdata-resultatene på, forteller leder for det nyopprettete Ungdatasenteret, Anders Bakken.

- Vi håper også at de nye nettsidene kan nå fram til ungdom, og at lærerne vil ta i bruk dette i undervisningen.

- Med de nye nettsidene mener vi at vi har et godt verktøy som kan hjelpe oss med å nå våre mål, sier Bakken.