Saken gjelder krav om erstatning etter ulovlig oppføring av bygg på naboeiendom.

Sameiet Nyvold Park saksøkte Marion Eiendom AS etter at sameiet tapte i retten mot sameiet Trekanten, som på sin side mente at det var utført en ulovlig oppføring av bygg på naboeiendommen, som er eiendommen til Nyvold Park.

Sør-Trøndelag tingrett avsa dom 9. november 2016, hvor eierseksjonssameiet Nyvold Park ble dømt til å fjerne byggverk som stod inne på eiendommen til naboen – eierseksjonssameiet Trekanten.

Nyvold Park valgte å ikke anke saken mot Trekanten, men saksøkte i stedet Marion Eiendom for å få dekket erstatningssummen som de måtte betale til Trekanten.

Etter den første dommen inngikk sameiene Nyvold Park og Trekanten et forlik. I saken mot Marion Eiendom har Nyvold Park krevd det økonomiske tapet som følge av den ulovlige byggingen dekket av utbygger.

Ikke utstedt ferdigattest

Marion Eiendom AS kjøpte gnr. 284 bnr. 80 av I. Nyvold AS i 2012. Deretter oppførte Marion Eiendom bygningsmassen knyttet til Nyvold Park. Igangsettingstillatelse ble gitt 18. september 2013 og oppføringen var ferdig i oktober 2014.

Oppdal kommune har etter det opplyste ikke utstedt ferdigattest, men det foreligger en midlertidig brukstillatelse, som imidlertid løper ut i desember 2017.

Det var I. Nyvold AS som i sin tid hadde oppført bygningsmassen til sameiet Trekanten, og planen var opprinnelig at I. Nyvold AS også skulle bygge på tomten Marion Eiendom kjøpte.

Etter planen skulle det etableres egne eierseksjonssameier i hvert av byggene, men det var forutsatt en del gjensidig bruk av eiendommene, for eksempel ved at det var planlagt en felles heis fra underjordisk garasjeanlegg. I forbindelse med at Marion Eiendom kjøpte tomten ble det imidlertid gjort endringer i planene for å få flere leiligheter i prosjektet slik at utbygging ble lønnsomt.

Tvist mellom sameiene

I forbindelse oppføringen av Nyvold Park, oppstod tvist mellom Trekanten og Marion Eiendom. Trekanten mente at flere av tiltakene var ulovlig oppført på Trekantens eiendom. Marion Eiendom førsøkte å få i stand avtaler med de enkelte sameierne i Trekanten, men lyktes ikke.

Høsten 2014 la Marion Eiendom leilighetene i Nyvold Park ut for salg. Sameiet ble formelt stiftet av Marion Eiendom 18. september 2014 og registrert i Foretaksregisteret 18. desember 2014. De fleste seksjonene ble solgt i september/oktober 2014 med overtakelse i november samme år. Marion Eiendom opplyste ingen av kjøperne om tvisten med Trekanten før i det konstituerende sameiermøtet 2. desember 2014.

Høsten 2015 hadde Marion Eiendom solgt alle seksjonene i Nyvold Park. Trekanten fremsatte da krav om retting og erstatning mot Nyvold Park. Marion Eiendom bistod i denne forbindelse Nyvold Park, blant annet ved at Nyvold Park benyttet Marion Eiendoms advokat for Marion Eiendoms regning.

Trekanten reiste sak mot Nyvold Park ved stevning til Sør-Trøndelag tingrett 4. mars 2016. Tingretten avsa dom 9. november 2016 der Trekanten fikk medhold.

Sameiet Nyvold park måtte ifølge dommen fjerne byggverk som sto innpå eiendommen, det vil si nedkjørselen til garasjen og boder under bakkenivå, samt oppbygde parkeringsplasser og en elektrisk koplingsboks innen ett år regnet fra rettskraftig dom. I tillegg ble Nyvold park dømt til å betale saksomkostningene til Trekanten.

Partene inngikk i etterkant et forlik der Trekanten fikk 400.000 kroner av Nyvold park. Det er disse pengene Nyvold park ville ha erstattet av Marion Eiendom.

Mente Nyvold park burde anke

Marion Eiendom anførte i retten at Nyvold Park burde ha anket saken mot Trekanten i stedet for å saksøke Marion Eiendom. Rettspapirene viser at dette var ikke retten enig i.

"I det hele tatt kan ikke retten se at det er noe å utsette på forliket som ble inngått – tvert imot. I lys av tingrettens dom, risikoen ved å anke, og ønsket om å bli ferdige med saken, mener retten forliket var en god løsning for alle parter, også Marion Eiendom."

Retten har også påpekt at saken hadde vært en betydelig påkjenning på Nyvold Park. Ikke bare hadde tingrettens dom skapt usikkerhet og fortvilelse blant beboerne, men det var også vanskelig å selge seksjoner videre så lenge saken ikke var løst. Slik situasjonen var, har retten stor forståelse for at Nyvold Park ønsket å sikre seg gjennom å inngå forliket, og å bli ferdige med saken.

Domsslutningen ble til slutt at Marion Eiendom AS må betale sameiet Nyvold Park 424 000 kroner, i tillegg til renter, i tillegg til at selskapet må ut med 200.000 kroner i sakskostnader til sameiet Nyvold Park. Hele beløpet må betales innen to uker etter rettskraftig dom.