For åtte år siden kom den nye ekteskapsloven. Her fikk homofile rett til å inngå ekteskap på lik linje med heterofile. Kirken fikk også rett, men ikke plikt, til å foreta vielse av homofile par.

Kirkemøtet i Trondheim vedtok sist mandag med stort flertall at kirken nå plikter å vie homofile og lesbiske par. Vedtaket slår samtidig fast at prestene står fritt i om de ønsker å vie likekjønnede.

Det er altså fortsatt slik at ingen skal tvinges til å utføre kirkelige handlinger i strid med sin egen overbevisning.

Dette betyr i praksis at i de kirkesognene der prestene tilhører mindretallet og ikke ønsker å vie likekjønnede, må det hentes inn eksterne prester.

Sier nei

Sogneprest Anette Vognild i Rennebu tar mandagens vedtak til etterretning, men vil for sin egen del si nei til å vie samkjønnede.

Hun ønsker ikke å gå dypere inn i hvorfor hun har tatt dette standpunktet, men understreker samtidig at selve kirkebygget står til disposisjon, også for vielser av likekjønnede.

–Standpunktet er tatt ut ifra min egen overbevisning. Samtidig må vi stille kirka til disposisjon, noe som betyr at det må eksterne prester til å utføre handlingen, sier hun.

Sier ja

Ansatte i kirkelig fellesråd har også reservasjonsrett, noe som betyr at det ikke bare er selve presten som i gitte tilfeller må hentes inn utenfra.

–Kanskje hele gjengen må inn eksternt, sier hun.

Noen i landets prestekollegium reserverer seg også fra å vie fraskilte. Anette Vognild i Rennebu sier imidlertid ja til disse. Det er heller ikke noe problem for henne å vie par som tilhører ulike trossamfunn, for eksempel par der den ene er protestant og den andre katolikk.

–Det eneste kravet i så måte, er at den ene parten må tilhøre Den norske kirke, sier hun.

Blir det plass til oss?

Også prest i Oppdal, Øyvind Vognild, tilhører den konservative delen blant landets geistlige. Han vil, i likhet med kollega Anette i Rennebu, si nei til homofil vigsel. Det går på det tradisjonelle synet på at ekteskapet er innstiftet for mann og kvinne.

–Jeg finner ingen åpning i Bibelen til å forstå teksten på en annen måte Og så vidt jeg forstår, vil alle de lokale prestene reservere seg, sier han.

Øyvind Vognild er bekymret for om det vil bli plass i Den norske kirke til prestene som velger å følge tradisjonen.

Jeg tror nok det vil gå bra i første omgang, men det som er spennende, er hvilket rom det blir for oss gammeldagse prester i fremtiden, undrer han.

Bekymret

Biskop i Nidaros Tor Singsaas sier til Adresseavisen at flere prester er bekymret etter vedtaket på Kirkemøtet, og at de er engstelige for å bli latterliggjort eller stigmatisert.

Sogneprest Arne Aspeland kjenner også på en del usikkerhet, men er ikke redd for å bli latterliggjort, selv om det ikke er noen hemmelighet at han personlig tilhører den konservative siden. Han deler i likhet med kollega Vognild, bekymringen over hvor lenge det vil være rom for det tradisjonelle ekteskapet i kirken.

–Jeg ønsker at kirken kunne stå fast på det klassiske synet på ekteskapet, og synes derfor vedtaket er beklagelig. Personlig ønsker jeg ikke dette, men ser ikke noe poeng i å stille meg i veien for dem som ønsker dette, sier han.

Selv er han ikke på Facebook, men vet at det forekommer nokså heftige ytringer mot konservative prester på sosiale medier.

–Jeg vet vi kan bli utsatt for litt av hvert på nettet, men hva folk tenker er nok nokså sammensatt, sier Aspeland.

Bispevisitas

I juni kommer biskop Tor Singsaas til Oppdal på visitas. Biskopen støtter Kirkemøtets vedtak, og står derfor for et annet syn enn de lokale prestene. Aspeland har likevel ingen problemer med å se fram til besøket med glede, til tross for uenigheten.

–De aller mest konservative blant prestene har nok problemer med sitt forhold til biskopen, men der er ikke jeg. Han kjenner meg og jeg kjenner han, og vi skal nok kunne leve sammen i samme kirke, også i fremtiden, sier han.