Søndag kveld ble boka "Ysting", ei bok om melkeforedling, lansert ved Sogn Jord- og Hagebruksskule i Aurland i Sogn og Fjordane. Forfatteren er Ragnhild Nordbø, gründer ved Grindal Ysteri i Rennebu.

"Ysting" er først og fremst ment som en lærebok brukt på kurs i ysting ved skolen i Aurland, men er også et nyttig oppslagsverk for dem som driver gardsysteri rundt omkring.

–Det finnes lite tilgjengelig stoff om dette faget, så det er på tide at en slik bok kommer nå. Boka blir et verdifullt hjelpemiddel, og litt smalere enn det som omhandler temaet i historiebøkene, sier Nordbø.

Bokprosjektet har pågått i fire år siden ideen ble unnfanget. Ting tar med andre ord tid, også i bokbransjen.

–Vi starta prosessen med å søke om midler, og i tillegg vil jeg jo helst at stoffet blir presentert på en best mulig forklarende måte. I mellomtiden bruker jeg også en del tid på kursvirksomhet, forklarer Nordbø til Opdalingen, illustrerende nok mens hun er på tur hjem til Grindal, nettopp etter å ha holdt kurs i ysting i Aurland.

Det har vært noen runder med forlaget, og en biolog har gått nøye gjennom boka og kvalitetssikret innholdet.

–Det er forholdsvis avansert stoff som presenteres, stoff som må forklares til "vanlige" folk, sier Nordbø.

Marie Ballhaus ved ressurssenteret ved Sogn Jord- og Hagebruksskule er medforfatter av boka, mens en annen viktig partner i prosjektet er Anne Karin Hatling.

Fagboka "Ysting" gis ut på Fagbokforlaget, og selges fra forlagets nettsider, i tillegg til at den kan kjøpes på Grindal Ysteri.