Vintersport og landbruk er viktig for folk i Oppdal. For at de alle minste innbyggerne skal få kjennskap til, og interesse for disse områdene, har Gnist Brennan i lang tid hatt et nært samarbeid med Kullbotn gård. Før jul stod griseslakting og matlaging på programmet. Nå oppretter barnehagen et årlig tilbud i form av en Vinterfestival hvor alle barnehagebarna i kommunen og innbyggere for øvrig blir inkludert.

Ski, gaukrenn og jubileumsfest

Vinterfestivalen starter førstkommende tirsdag med ski og akedag for alle barnehagebarn født i 2013 i kommunen. I tillegg får de være med på å lage snøskulpturer, iglo, og snølykter. Det vil også være inneaktiviteter med tegning og modellering hvor temaet er vinter og snø. Varaordfører Ingvill Dalseg vil høytidelig åpne det nye initiativet.

– Vi har lagt vekt på at barna skal få delta i planleggingen og forberedelsene til Vinterfestivalen. Denne medvirkningen vil kunne gi barna gode mestringsopplevelser i tillegg til at de utvikler sine evner til å samarbeide og få til noe i felleskap. Vi har også sørget for at tilbudet er tilpasset alle aldersgrupper i barnehagen og at vi ivaretar ulike nasjonaliteter blant barna, sier Solveig Rise Mjøen.

Festivalen fortsetter gjennom uka med eget opplegg for skolestarterne, før det blir full fest på Kullbotn gård neste fredag. Da feirer barnehagen 10-års jubileum, og barna med foreldre og slekt deltar i ski og akeaktiviteter, og mettes gjennom grilling, kakebord, og med innslag av mat fra andre nasjonaliteter. Lørdag neste uke inviteres alle i bygda til stor aktivitetsdag, med gaukrenn, kulekjøring, hest og slede og besøk hos dyra på gården.

- Gården er utrolig viktig for oss

Samarbeidet med Kullbotn gård har de hatt de siste åtte årene.

– For barna i barnehagen er dette en fin måte å bli kjent med lokalmiljøet på. Vi følger året på gården, forteller Venche Eithun og Gunn Torild Aursand til Opdalingen.

– Hvilke forventninger har dere til festivalen?

– Vi er veldig spent og vi håper at det vil komme mye folk, sier de.

– Vi håper at denne festivalen også vil løfte fram det med vintersport og vinteraktiviteter og gleden av å være ute, sier Aursand.

I 2010 startet samarbeidet Gnist barnehage har med Kullbotn gård. Både Eithun og Aursand forteller at gården har vært veldig viktig for barnehagen de siste åtte årene.

– Barna blir så flink til å ta vare på hverandre. I tillegg skjønner de at det ikke er bare kos som gjelder når vi er der, men vi må også hjelpe til og det har barna vært veldig flinke på. Det er ingen protester og det har blitt en naturlig ting, sier de.

– Hvordan har tilbakemeldingene fra foreldrene vært på dette prosjektet?

– Vi får veldig mye positivt fra dem. Derfor blir det artig å få involvert dem mer bortpå gården gjennom festivalen, for dette er en plass de ikke ser så ofte. Vi er på gården i barnehagetiden, så vi gleder oss til å vise fram gården, sier de.