Onsdag 12.4.1995

Friskus på 100

Han var ti år gammel da unionen med Sverige ble oppløst. Dessuten var han en av de aller første rennbyggene som anskaffet seg bil. Det er i det hele tatt mye som har skjedd siden Svend Stavne ble født for 100 år siden. I går feiret han det store jubileet med kaffe og kaker.

100-åringen har ikke akkurat ligget samfunnet til byrde opp gjennom tida. Helt til for et drøyt halvår siden klarte han seg hjemme på Stamnan. – Jeg var en snartur hit til helsesenteret for et par-tre år siden. Hjemme hadde jeg Tove Uvsløkk som kom og stelte for meg, så jeg klarte meg ganske bra på egen hånd.

Nå, i 1995, kan Svend Stavne se tilbake på en enorm utvikling i samfunnet rundt seg. Han har nok opplevd større omveltninger i samfunnet i løpet av de 100 årene han har fått med seg, enn 1000 års utvikling før hans tid. Det er ganske rart å tenke på, forresten…

Mandag 11.4.1938

Det store snefall

de siste dager bevirket at «Kjildurfonna» gikk stor og mektig fredag. Det er lenge sia at denne fonna har vært særlig stor, men fredag var den som sagt uhyggelig. Fonnagufsen stod rett over dalen, og en hel del skog blev ødelagt i Prestegårdsløkken. Som en kuriositet kan nevnes at fonna denne gang delte sig i to, og en del av den kom ned ved «Ellevstolen», noe som man ikke kan huske har hendt tidligere.

Torsdag 17.4.1941

Turister på villstrå

6 trondheimsturister som hadde tenkt å gå fra Jøldalshytta til Gjevilvasshytta kom etter mange vanskeligheter fram til Nerskogen og fortsatte derfra til Opdal.

Onsdag 13.4.1960

Lønset kapell

Såg i Opdalingen at Lønset kapell skal ha 100 års jubileum i 1962. I det som er nedskrive attover tia her på gara, finn eg for året 1863 m. a.: «Den 26. august indviedes Lønsæths nye Kirke af Biskop Grimelund i overver af Prostiets 10 Præster, og så meget folk som i Kirken kunde rummes, og mere. Pers. l. Capelan Bødtker, Prost Bødtker, Holtermann, Bull, Rambech, Schæbel, Sars, F. Lied, og flere». Ola Jamtseter.

Torsdag 12.4.1951

De engelske

sportsfiskere G. H. Wilson Fox og frue som hver sommer oppholder seg i Sunndal og fisker laks i Driva, er blitt så glad i Norge at de også legger sin påskeferie hit. De har de siste par påsker oppholdt seg på Oppdal Turisthotel og benytter da også selvfølgelig anledningen til å besøke Sunndal. For å ha mest mulig sunndalsk om seg også resten av året, leier Fox hushjelper fra Sunndal. Denne vinteren er det Anne Wollan og Mali Vennevold som er i England og minner familien Fox om Sunndal, sommer, sol, elver, fjell og laks, skr. Aura Avis.

Onsdag 10.4.1968

80 år

En kjent oppdalsbonde Ingebr. Hoelseter fyller 80 år 2. påskedag. Foruten at han har vært en dyktig bonde har han vært en sjelden dyktig hestekar, som har oppdrettet en rekke fine dyr. Ennå fører han dyr til Oslo og driver en del kommisjonshandel. Han står seg godt etter sin alder og følger interessert med.

Torsdag 12.4.1951

Ildri I. Dørum

er død i Amerika 3. februar 74 år gammel. Avdøde var fra Oppestuen Dørum og var den eldste i søskenflokken. Hun reiste i 1908 til Amerika og ble en tid etter gift med sitt søskendbarn Albert Rise som døde for en tid tilbake. Avdøde var kjent som en dyktig og arbeidsom kvinne.

Tirsdag 8.4.1975

Midtbygda skole får ikke kroppsøvingsrom til NM-76

Kommunestyret vedtok enstemmig i siste møte å avslå søknaden fra samarbeidsutvalget ved Midtbygda skole om kroppsøvingsrom ved skolen.. «Formannskapet finner ikke å kunne imøtekomme søknaden p. g. a. den budsjettmessige situasjon», heter det, men mener at saken bør utredes nærmere om den kan komme med på budsjettet for 1976. Det vil derimot bli foretatt forprosjektering og utgiftene til dette vil bli dekt ved overføring fra posten «Reservert til tilleggsbevilgninger og nye bevilgninger».

Torsdag 17.4.1941

Startforbud

På grunn av usportslig opptreden ved gjennem forsøk på å utnytte sin sportslige posisjon til politisk demonstrasjon er det inntil videre nedlagt startforbud for skiløperne Birger Ruud og Lars Bergendahl, skøiteløperne Harry Haraldsen, bryterne Christiansen, Solsvik, Cook og Stokke.