I høst er det 15 år siden Johndoe's debutplate, klassikeren «Ja Takk til Trøbbel», ble lansert. Jubileet markeres med konsert på Byscenen i Trondheim lørdag 15. september, på dagen 15 år etter lansering.

Opdalingen slo av en prat med gitarist Terje Uv om den kommende konserten og om de første 15 årene av bandets historie. Vi starter med jubileumskonserten.

- Vi har ikke så mange planer, bortsett fra at vi skal spille plata i sin helhet på Byscenen. Dette er noe folk har etterspurt lenge og vi synes jubileet er en god anledning til å gi det et forsøk. Det er et par låter på plata vi aldri har spilt live før, så det blir en artig utfordring, sier Uv.

Lang ballade

- Det er kanskje ikke ballader vi er mest kjent for, men «Ja Takk til Trøbbel» har faktisk en ballade som er seks-sju minutter lang. Eller, den føles i hvert fall sånn, kanskje er den ikke lenger enn fire. Det blir artig å spille den, det kan jeg ikke huske at vi har gjort før.

Men konserten, som ligger an til å bli bandets eneste i 2018, vil ikke utelukkende bestå av materiale fra «Ja Takk til Trøbbel», da albumets spillelengde bare er på drøye halvtimen.

- Kanskje trekker vi fram noen glemte perler fra de andre platene våre, også. Vi har ikke planlagt konserten i detalj, ennå, sier rennbyggen.

Godt rykte som liveband

Johndoe er et av de rockebandene som på mange måter har skapt sitt navn og rykte, ved å være et svært energisk liveband.

- Jeg tror nok at vi, i hvert fall i starten, var bedre live enn på plate. Samtidig har vi alltid bevisst forsøkt å skrive musikk som er egnet til å framføres live. Vi trives bedre på scenen, enn vi gjør i studio.

Han forsikrer om at bandet ikke kommer til å holde noe tilbake under konserten på Byscenen.

- Det har kanskje gått 15 år, men det er fortsatt vanskelig å stå i ro på scenen. Jeg ser ingen grunn til å holde noe igjen, sier Uv.

- Hva synes du om debutalbumet den dag i dag?

- For å være helt ærlig, så har jeg nesten ikke hørt på plata siden den kom ut. Det blir interessant å se om den har tålt tidens tann. «Ja Takk til Trøbbel» er fortsatt populær blant fansen og fire-fem av låtene har vært med på konsertene våre hele veien. Det er kanskje den plata vi har gitt ut som har slått an bredest, god hjulpet av media. Folk får ofte sterkest tilknytning til den første plata de hører av et band. Jeg har det på samme måte, sier Uv.

- Lett å lage

«Ja Takk til Trøbbel» høstet i 2003 strålende kritikker fra landspressen og et par av singlene var hyppig spilt på radio.

Uv beskriver debuten som en «lett plate å lage».

- Alt kom naturlig. Vi visste akkurat hva vi ville. Vi hadde spilt låtene i et år eller to i forveien og følte de funka veldig bra live. Det er nok det som skiller denne ut fra resten av skivene våre. De andre platene våre ble laga i studio først og framført live etterpå, mens denne fikk kjørt seg live. Jeg tror det kan være en bra ting i mange tilfeller.

Land og strand i HiAce

Johndoe ble startet som et ungdomsskoleband av kameratene Jonas Skybakmoen, Øystein Eide og Børge Andreassen i Trondheim i 1996. I 2001 ble Terje Uv med i bandet som gitarist, samtidig som Stian Lundberg erstattet trommeslager Andreassen.

I 2002 slapp Johndoe EP-en «Rastløs Rock’n’Roll», før «Ja Takk til Trøbbel» endelig var klar til å slippes, 15. september 2003. Da var Uv 24 år gammel.

I løpet av de neste par årene, slapp bandet også «Pyromantikk» og «Dødvinkel».

- De første årene kjørte vi HiAce fra langt opp i nord til lang ned i sør og spilte på medium bra arrangementer, humrer Uv.

Promotering over internett var ikke et alternativ på den tiden.

- Vi sendte ut demoer i posten og promoterte musikken vår på den måten.

- Vi levde musikken

- Fra 2001 til 2008 da levde vi musikken med alt det innebar. Så tok vi en liten pause, da vi skjønte at livet var mer enn å kjøre bil og spille konserter.

I 2013 annonserte Johndoe sin reunion med et smell, med tre raskt utsolgte konserter, to på Blæst i Trondheim og en ved Last Train i Oslo. Siden den gang har bandet gitt ut tre nye plater og spilt konserter når de har følt for det.

- En del av personligheten vår

Johndoe har i dag seks fullengdere på samvittigheten. Uv sier at noen ny plate foreløpig ikke er under konstruksjon. Bandets foreløpig siste album, Skandinista, kom ut 17. mars i 2016.

- Vi har ingen konkrete planer om å gi ut ny plate, men vi er ikke oppløst ennå. Vi er fortsatt glade i å drive med musikk. Dette er så innarbeidet i oss, at musikken har blitt en del personligheten vår. Det hadde vært veldig rart å slutte, sier Uv.

Bonde på Voll

Samtidig byr ikke voksenlivet på de samme rammene, som livet gjorde som 24 år gammel rocker.

Terje Uv jobber i dag som fulltidsbonde på Voll i Rennebu.

- Det blir ikke tid til lange turneer lenger, men en helg her og der og litt studiojobbing, det er det muligheter for. Studiojobbingen har uansett blitt ganske annerledes, nå som nesten alle har et eget studio hjemme på PC-en sin.