"Utvalgte kulturlandskap" i jordbruket er ei ordning som er basert på frivillig samarbeid og stort lokalt engasjement. Jordbruket bidrar til ta vare på kulturlandskapet, som med sine kulturminner og naturmangfold har stor verdi. Forrige uke markerte statsrådene Ola Elvestuen og Jon Georg Dale at ni nye områder er på plass i 2018. Klevgardan i Trøndelag er et av de nye områdene. Innen 2020 vil det være 46 utvalgte kulturlandskap i jordbruket i, noe som er en dobling siden 2016. I år er 22 millioner kroner satt av i budsjettet til Klima- og miljødepartementet og åtte millionar kroner i jordbruksavtalen. Fra og med 2019 øker midlene i jordbruksavtaen med ytterligere tre millioner kroner.

De nye områdene i 2018 er:

  • Helgøya i Hedmark

  • Stølsvidda i Oppland

  • Furøya i Agder

  • Suldal i Rogaland

  • Midtre Lærdal i Sogn og Fjordane

  • Norangsdalen – Hjørundfjorden i Møre og Romsdal

  • Klevgardan i Trøndelag

  • Frostating i Trøndelag

  • Røst i Nordland

- Kunnskapene om den gamle landbruksdriften er intakt

Området er ei bratt dalbygd lengst vest i Oppdal, med høytliggende gårder, husmannsplasser og setre. Vegetasjonen er svært artsrik og er preget av kalkrike bergarter og av et varmt og tørt klima.

Det er aktiv jordbruksdrift i området, der husdyrproduksjon med sau og storfe i hovedsak drives økologisk. Kunnskapene om den gamle landbruksdriften er intakt. Det videreføres drift og kunnskap fra generasjon til generasjon, og gamle driftsmåter videreføres i kombinasjon med moderne drift.

- Tradisjonelle driftsformer har i stor grad blitt holdt i hevd gjennom kontinuerlig drift. Området er et av de aller viktigste i Trøndelag for artsrik slåttemark, og har i tillegg mange naturbeitemarker. Området viser også stor kontinuitet i byggeskikk. Et betydelig antall bygninger med tradisjonell byggeskikk er tilpasset det brattlendte og stedvis rasutsatte området. Bygningene er godt ivaretatt og består av både gårdsbebyggelse, sommerfjøs og seterhus. Mange av småhusene, som smier, eldhus og høyløer er også bevart på flere av gårdene, skriver landbruksdirektoratet på sine nettsider.

- Landskap blir tatt vare på

– FNs globale bærekraftsmål sier at vi skal styrke innsatsen for å verne om og sikre verdens kultur- og naturarv og sette i verk tiltak for å stanse tap av naturmangfoldet. Med den økende satsingen vi nå har fått, vil man oppnå at landskap langs kysten, ved fjorden, i innlandet og på fjellet, blir tatt vare på, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en pressemelding.

– Kulturlandskapene er av nasjonal verdi, og denne ordningen bidrar til å ta vare på disse områdene i mange år framover. Et aktivt jordbruk med god utnytting av beiteressurser og lokalt engasjement, er nødvendig for å ta vare på natur- og kulturverdier. Verdiskaping basert på kulturlandskapets verdier er også et viktig satsingsområde for denne ordningen, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.