- I dag er det veldig hektisk her, da vi «endelig» fikk dårlig vær etter lang tids knallvær. Det merker vi godt på besøket, sier sjef ved Oppdal bibliotek, Toril Åbotnes Iversen.

Hun forteller om at biblioteket har hatt bra med utlån så langt i år.

- Vi ligger ganske tett på fjoråret. Det har vært forholdsvis stabilt med utlån de siste årene. Det er vi godt fornøyd med. Besøket har også vært veldig bra så langt i sommer, til tross for det fine været.

I skrivende stund har Oppdal bibliotek registrert 13 616 utlån, inkludert fornyelser. Dermed ligger de an til å tangere fjorårets totaltall på 26 000.

- Det ser ut til å bli et godt bok-år. Vi har en helt fantastisk liste med bøker, og da særlig krim, som lanseres til høsten. Det blir nok stor etterspørsel etter flere av disse, sier Iversen og ramser opp:

- Både Gunnar Stålesen (kjent for bøkene om Varg Veum) og Karin Fossum (Konrad Sejer) kommer med nye bøker. I tillegg kommer det et veldig spennende etterlatt manus om palmemordet av Stieg Larsson (Millenium). Dette blir nok store utgivelser. Vigdis Hjorth, Lars Saabye Christensen, Kjetil Bjørnstad og Jon Michelet slipper også nye bøker. Michelet slipper siste bind i «En Sjøens Helt». Den blir nok etterspurt.

Iversen regner med det blir bra med trykk for å få lånt disse bøkene.

- Vi kjøper inn flere eksemplarer av bøkene vi tror blir populære, så vi skal nok komme oss greit gjennom ventelistene, sier hun.

- Er det noen spesifikke bøker som har slått godt an så langt?

- Vi låner ut veldig mange barnebøker i forbindelse med «Sommerles». Så langt har over 160 barn og unge meldt seg på. Det synes vi er kjempeartig. Bortsett fra det er krim veldig populært hele året.

Iversen trekker fram Zeshan Shakars «Tante Ulrikkes Vei» som en av de mest populære bøkene så langt i år. Familiekrøniken til Edvard Hoem og Lucinda Rileys nye bok har også hatt mye etterspørsel.

- Har du noen personlig favoritt så langt?

- Det er vanskelig å si, men jeg vil absolutt trekke fram Tante Ulrikkes Veg. Det er en knakende god bok om oppvekst på Stovner i Oslo. Den står høyt på min liste i år.

I rundt månedsskiftet juli-august går Iversen ut i svangerskapspermisjon. Malin Kvam fra Trondheim tar da over sjefsjobben. De kommer til å jobbe sammen i én uke, fra mandag 23. juli, før permisjonsperioden starter.

Dagens biblioteksjef har stor tro på nyervervelsen.

- Malin er en kjempespennende kandidat. Jeg er trygg på at biblioteket overlates i gode hender.