Tradisjonen tro ble det også i år arrangert Barnas dag på Hævrfallsetra, endag der i første rekke ungene, men selvfølgelig også voksne kan gi seg med på natursti, kastepiler på ballongblinker eller tennisballer i melkespann, prøve seg på presisjonskasting medfiskestang eller hoppe i høyet.

Eller kanskje klø grisen bak øret.

Det allerbeste med en slik dag, er for mange muligheten til nærkontakt med alle dyra påsetra.

- Bare det å se på dyra er eksotisk nok for mange. Det er det nemlig ikke alle som gjør eller har mulighet til i dag, sier Ingunn Holden.

Sammen med samboer Stian Gladsø, er det Ingunn som er vertsfolk på Hæverfallsetra. Setra hører til gården Sundset iRennebu, og ligger ved foten av Ryphø, omkring 700 moh. For mangeturfolk er parkeringsplassen ved setra, den naturlige inngangen tilBarnas Naturverden.

Da Opdalingen snakket med vertskapet på tilsvarende arrangement for ett par år siden, antydet Stian at de vurderte å utvide parkeringsplassen på grunn av tilstrømningen.

Parkeringsplassen er faktisk utvidet siden den gang, og det trengs. Selv med plass til flere kjøretøy, var den smekkfullt av biler som fraktet store og små til den populære opplevelsesdagen på fjellet.

- Vi hadde nesten 100 barn her i fjor, og det er minst like mange her i år, konstaterer Ingunn fornøyd.

Inne på setra stod folk i kø for å sikre seg rømmegrøt, spekemat, vafler med rømme og sylteøy eller kanskje nyvinningen smoothie laget av hjemmelaget yoghurt. Ja, sånn for ordens skyld, alt som tilbys av servering på Hæverfallsetra er hjemmelaget, om du skulle være i tvil.

Det eneste som eventuelt smaker like godt som ovennevnte, er rabarbrasafta, for ikke å snakke om leskedrikken laget av mjødurt. Særdeles forfriskende og godt i sommervarmen.

Nestoren på Sundset, Einar Holden, har ansvar for pilkastingen, og i solsteken er han ganske svett da han kommer ruslende, en god stund før barnas dag egentlig er slutt for i år.

- Tomt for ballonger og tomt for premier, sier han, hvilket beskriver at også denne aktiviteten faller i smak hos de unge gjestene.

Hvert år siden 2005, noe som skulle bli fjorten år på rad, har Ingunn Holden stått bak Barnas dag på Hæverfallsetra. En tradisjon den stadig økende tilstrømningen tilsier vil fortsette i mange år fremover.

Till arrangementet neste år har forresten vertinnen skiftet navn, og det helt frivillig. Allerede i august er det nemlig klart for bryllup, så når Ingunn ønsker velkommen til 15-års jubileum for Barnas dag, er det som fru Gladsø. Så det så.