Notert

Fredag 3.8.1934

Mange nye hytter på Lønset

Interessen for hytter ser for tiden ut til å være stor på Lønset. Ole Vassli har bygd sig en hytte heimafor gården, mellem veien og vatnet. Hjalmar Olsen holder på og bygger sig hytte i Dindalen. Han har fått tomt på Uvsæter hos Roald Uv. John Hammerbakk m. fl. har ordnet med materialer og skal efter onna bygge hytte inne i fjellet ved Snøfjellkjønnene.

Torsdag 8.8.1946

Grensetvist Rennebu – Opdal

Dokumenta i grensetvistsaka mellom Rennebu og Opdal var oversendt frå Opdal heradstyre. Til å gå opp grensa og koma med innstilling i saka vart vald Karl Johnson, Sivert Heverstøl og I. O. Rokkones.

Fredag 6.8.1937

Sykepleierskene

Arbeidskomiteen for sykepleierskenes samarbeide i Norden hadde møte i Opdal i helga. Det blev arrangert biltur til Gjevilvasshytta. De hadde en fin tur og var meget begeistret over den vakre natur.

Torsdag 2.8.1951

Tusen søker stilling på Sunndalsøra

Antallet søknader til ledige stillinger ved aluminiumsverket på Sunndalsøra har nå rundet tusen, sier direktør Owe i Årdal og Sunndal Verk A.S til AP. Det viser at det er stor interesse for det nye anlegget og at det er mange som vil være med på å reise verket. En annen sak er det at det her i landet vil komme til å bli mangel på ingeniører hvis man ikke foretar utvidelse av kjemilinjen ved Høgskolen i Trondheim. Spørsmålet om utvidelse av kjemilinjen ved NTH er forøvrig tatt opp med statsmyndighetene i disse dager, og en får bare håpe at det fører til et positivt resultat.

Fredag 6.8.1937

Bilkjøring til Gregosen

Kristian Wognild og Inge Detlie kjørte forrige onsdag med bil fra Vognill til Gregosen. Det var første gang at det var såpass vei at de kunde komme med bil fra Vognill og dit. Det har før vært kjørt fra Rennebu til Gregosen efter arbeidsfylkingens vei. Det går altså an når en ikke setter fordringene for høit, å kjøre bil fra Vognill til Grendal i Rennebu eller omvendt.

Torsdag 8.8.1946

75 år

En kjent mann på Lønset, Roald Uv, fyller 75 år mandag 12. august. Roald var i sine unge år en tur til Amerika. Han overtok så slektsgården Uv som han drev til han for noen år siden overdrog den til en av sine slektninger. Hans hustru Ingeborg, født Hoel er ham en god støtte. Roald Uv er en sjelden grei og hyggelig mann som alle, som er kommet i berøring med, har satt stor pris på. For 6 år siden ble han rammet av et slagtilfelle og har siden vært sengeliggende. Vi er også mellom de mange som vil ønske til lykke.

Fredag 6.8.1937

Ikke siden 1901

har det vært så tidlig byggskurd som iår forteller en eldre mann oss.

Torsdag 30.7.1964

Ærfuglmor på egg ved dåpssakristiet

Mens konfirmantforberedelsene foregikk i Hillesøy kirke, hadde en vordende ærfuglmor søkt ly inntil kirkeveggen - på yttersida av dåpssakristiet - hvor hun hadde sine egg. Der fikk den ligge i ro og mak. En var imidlertid spent på om eggene skulle bli utklekt før konfirmasjonsdagen sist søndag, da den nok ville bli skremt av den store folkemassen. Og heldigvis kunne en stolt ærfuglmor sammen med sine barn spasere ned til sjøen i god tid før «invasjonen». Men hvorfor den akkurat søkte til dåpssakristiet, fikk en ikke forklaring på.

Fredag 31.7.1936

Til 50 sekker kjøpfrau

har opdalingene fått bidrag i anledning tørken. Av disse sekkene gikk 31 til Lønset og 19 til Drivdalen.

Torsdag 2.8.1951

Den gamle altertavla

i Lønsetkyrkja er no sett inn i kyrkja att. Ho er frå kring 1770-tallet og er til pryd for kyrkja der ho no står. Dei som har fått denne erverduge tavla attende til kyrkja bør få takk og ære for det.

Fredag 3.8.1934

1361 døde av heten

New York, 27.: Hittil er 1361 personer avgått ved døden i De forente stater under de siste dagers voldsomme varme.

- Hjelm er tøft!

Mandag 8.8.1988

Hjelm er tøft, det er de enige om, de 32 ungene i Pikhaugen barnehage. I sommer fikk hver av barna tildelt hjelmer fra to herværende forsikringsselskaper. Og det er ikke bare ungene i Pikhaugen som synes at hjelm er tøft. Ifølge Trygg Trafikk sykler nå 100.000 nordmenn rundt med hjelm.

Det var et initiativ fra Atle Måren ved foreldreforeningen til Pikhaugen barnehage som førte til at barna i barnehagen fikk hver sin hjelm. I forbindelse med en trafikk-kampanje kontaktet han Runar Setrom fra NKP og Jan Tømmervold fra Storebrand, og de sa seg villig til å støtte kampanjen ved å forære hver av barna en hjelm. Hjelm er in, hjelm er tøft, det er det ingen tvil om. Mens det før var pysete å sykle med hjelm, er det nå pysete å ikke bruke hjelm. For to år siden ble det omsatt 2.000 hjelmer i året. I år regner man med å komme opp i 100.000. (..)

Helsesøster Aud Hoel har et ønske om at voksne skal gå foran med et godt eksempel overfor barna når det gjelder bruken av hjelm. – Ved å bruke hjelm kan vi spare samfunnet for store kostnader, det er viktig at barna tilvennes tidlig for å få gode vaner. (..)

Aud Hoel vil også komme med en advarsel til foreldre som kjøper racersykkel til de yngste barna. Hun vil ikke anbefale «bukkestyre» til de yngre årsklassene. I tillegg til at kjørestillingen ikke er å anbefale til de yngste, får de også dårlig overblikk over trafikken med denne typen sykler. Hoel vil også rette en advarsel til unge som har planer om oppstart av den nye rullebrettsporten. Svært alvorlige skader skjer ved kjøring av rullebrett. Er uhellet først ute er det nakken som er mest utsatt. Nakkebrudd oppstår ofte i denne sporten.

Norsk frivillig arbeidstjeneste

Fredag 6.8.1937

har nu avsluttet sin virksomhet på Nerskogen. Det blev holdt en rømmegrøtfest bekostet av studentene forrige onsdagskveld hvor bl. a. sogneprest Røkke var tilstede. Det var taler av Røkke, lederen for Norsk frivillig arbeidstjeneste Tor Strand m. fl. De omkring 30 studenter har arbeidet hos 4 forskjellige bureisningsmenn som er godt fornøiet med arbeidet. De har deltatt i det almindelige dyrkningsarbeide, ryddet vekk stubber og stein og tatt 400 m. grøft. Den av bureisningsmennene som har prøvet mest av slitet der ute, Halv. M. Engelsjord karakteriserer arbeidet som ufattelig stort og beundringsverdig.

Det ser ut til at tilfredsheten er både stor og gjensidig. Redskaper og telt har guttene igjen der ute da de tenker å komme igjen til neste sommer. Denne plan hilser selvsagt bureisningsmennene med glede.