Disse riksteaterforestillingene kommer til Oppdal i høst og i vinter.

Riksteatersjef Tom Remlov har laget et mangfoldig repertoar for teateråret 2018/2019.

- Riksteatret skal by på teater som gir oss som bor her i landet opplevelser og erkjennelser som kan samle oss og sette oss i stand til å virke for det samme, fordi vi både forstår og behersker det som forener oss, sier Remlov i en pressemelding.

Bookingansvarlig ved Oppdal kulturhus, Guri Hokseng, var onsdag i Oslo og så på riksteaterets presentasjon av det kommende årets forestillinger.

- Først var det en lansering av programmet for pressen, der vi fikk noen smakebiter på hva vi har i vente. Både arrangører, skuespillere og regissører var til stedet.

Etterpå fikk arrangørene som skal ta imot disse forestillingene, bli med på et skikkelig «dypdykk».

- I den andre bolken fikk vi bli med på øving og se hvordan de jobber med forestillingene. Å se regissør Marit Moum Aune jobbe sammen med så fantastiske skuespillere med teaterversjonen av boka «Tung tids tale», var fantastisk i seg selv. Når bokas forfatter, Olaug Nilssen, var der i tillegg og fikk se et utdrag fra forestillingen fra første gang, så var det en svært interessant og mektig opplevelse.

Hokseng trekker fram nettopp «Tung tids tale» som et stykke hun ser ekstra mye fram til å se på scenen i Oppdal kulturhus.

- Olaug Nilssen vil gjerne at teaterstykket basert på hennes bok skal aktivisere folk, skape politisk debatt og gi innsyn i hvilke ressurser som trengs for å ta seg av et barn som er sterkt autistisk. Boken handler om hennes egne opplevelser. Jeg gruer meg faktisk litt til å se forestillingen. Jeg tror det blir en innmari tøff historie.

Bookingsjefen fikk også se en del av stykket «Georgs magiske medisin», som er basert på en bok av Roald Dahl.

- Det virker som en fantastisk flott forestilling med mye musikk og fart. Denne passer nok best for barn fra fem år og oppover. Det er litt skummelt til tider. Forestillingen handler om en som skal prøve å sette sin bestemor ut av spill med en magisk drikke. Det virker som et rampete, musikalsk, humoristisk og småskummelt stykke.

Hokseng mener også det var på tide at Oppdal endelig får huse de tre bukkene bruse.

- Denne er for barn helt ned i treårsalderen. Regissør Ivar Emil Tindberg blir rost opp i skyene hver gang han lager barneforestillinger, så denne har jeg stor tro på. Så må jeg trekke frem «Havboka». Å lage et teaterstykke om en bok som handler om havet høres jo helt sykt ut, men etter å ha fått et «dypdykk» i prosjektet på onsdag, så jeg tror dette blir veldig interessant.

- Vi gleder oss til alle forestillingene og håper at folk er åpne og nysgjerrige på å prøve ut nye ting, selv om de kanskje ikke vet helt hva de får på en slik forestilling.

Til Oppdal kommer følgende forestillinger:

Tung tids tale

Olaug Nilssens prisbelønte roman «Tung tids tale» blir nå teater i Marit Moum Aunes regi. De to har tidligere samarbeidet om en rekke publikumssuksesser, og skal nå altså levendegjøre romanen om en mors kjærlighet og kamp for et barn som er annerledes.

Georgs magiske medisin - Roald Dahl

Passe rampete teater for hele familien. Kan allerede vise til et betydelig forhåndssalg, så her er det ventet fulle saler på samtlige av Riksteatrets spillesteder.

Fuglane - Tarjei Vestas

Fuglane er dramatisert og filmatisert en rekke ganger, både her hjemme og i utlandet. Til våren presenterer Riksteatret Vesaas’ mesterverk i en helt ny versjon, laget av Lasse Kolsrud, som også har regien.

Bukkene Bruse lager rumpebrann

Endelig kan Oppdal ønske Bukkene Bruse velkommen til bygda. I denne forestillingen setter de fyr på rumpa til trollet! Dette blir en forestilling som alle kan se. Og alle - kanskje bortsett fra trollet - har god grunn til å glede seg.

Havboka - Morten Strøknes

I en liten båt langt ute i Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange - et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette? Det er utgangspunktet for boksuksessen «Havboka».