Fredag kveld åpnet utstillingen på Bjerkaker gård, der Lise Skjåk Bræk har invitert med seg sine kunstnervenner. Hun hadde en plan om å gi seg etter utstillingen for to år siden, men trangen til å skape noe tok overhånd.

- Dette er den andre i rekken av uendelig mange avskjedsforestillinger, sa hun med et stort smil i åpningstalen.

Etter at dørene var åpnet ble det en liten utladning for Bræk.

- Nå er jeg kjempelettet. Det er en utladning etter å ha gått med spenning i kroppen hele veien opp til dette. Det har blitt en morsom og frodig utstilling.

Hun er stolt over å samle så mange kjente og flinke kunstnere fra hele Norge på én helg, og sier det er et stunt av en forestilling. Ekstra glad var hun for at hun fikk keramikk kunstneren Victoria Berge tilbake. Hun var med sist for fire år siden.

- Det er så morsomt å ha henne med igjen. Hun spiller på lag med alle, hun plukker opp alle fargene, og hun dreier så tynt og nydelig.

Berge selv var også godt fornøyd med å komme tilbake til Bjerkaker.

- Det er veldig morsomt å komme tilbake, her hygger vi oss. Det er mye jobb for kort tid, men det er så fint å få vise frem sammen med andre, sier hun.

Ingen av kunstnerne har pratet sammen på forhånd om hva de skal ha med. Utstillingen settes sammen av Akka Scharp, og blir en overraskelse også for kunstnerne.

- Det er så morsomt å se at vi snakker samme språk, uten å ha hatt én samtale på forhånd. Ingen ting er pakket bort. Det er noe med det å være beslektet, sier Bræk.

Hun mener at det å være kunstner ikke nødvendigvis må handle om å skape noe spennende og banebrytende.

- Det å skape noe vakkert skal ikke være en skam. Det å arbeide med estetikk er vanskelig og kjempeviktig, sier hun, midt blandt et mylder av besøkende oppe på låven.

Lene og Toril Gridseth var fredag på sitt første besøk på Bjerkaker gård. De er hytteoppdalinger, men har aldri hatt muligheten til å se utstillingen tidligere.

- Vi har ønsket oss hit i mange år, og nå fikk vi anledning. Vi har fulgt med Lise lenge, på hennes drakter, kunst og alt annet hun har gjort, sier de, og skryter av draktene.

- De er kjempefine og det er så forseggjort. Vi er imponert over det som står her.

Utstillingen går gjennom hele helgen.