Fransk-lokalt møte

Våg den franske enkelheten med kun én ost, ett tilbehør og noen nystekte gougères. Du trenger ikke mer for å finne helgekosen. Foto: Vibeke L. Degn-Petersen  Foto: Foto: Vibeke L. Degn-Petersen

Kultur

Pimp opp ostefatet i anledning høsten. Dropp kjeksen og la i stedet lokal ost møte fransk bakverk.

Ost. Det finnes tusenvis av varianter. Mange, mange tusen, og ett eller annet sted finnes osten som passer perfekt til akkurat din fredagskveld.

Men ost, kjeks, druer og en rødvin er litt vel 80-tall.

Jeg har sagt det før, og det kan gjerne gjentas: Lær deg å lage vannbakkels. Den tørre, luftige og sprø småkaken kan brukes til det meste, både med krem og syltetøy til fastelavn, som «brød» rundt en iskule til dessert, som underlag for skagenrøre eller spekeskinke – og som tilbehør på ostefatet.

Den som tror at vannbakkels har en sart og vanskelig deig, blir trolig overrasket når de perfekt oppveide ingrediensene plutselig blandes med håndfull etter håndfull av revet ost. Men det tåler den. I tillegg skifter bakverket navn, fra vannbakkels til gougères. Ingen grunn til angst for det vanskelige navnet: det er ikke annet enn vannbakkels med masse smeltet ost inni.

De blir ikke like luftige og tørrsprø som sine dessertsøstre – til det er det for mye fett i osten – men du og du, så seig-gode de blir. Med et lite dryss grovt salt på toppen klarer du også å overbevise om at dette er mat, ikke kake.

Faktisk kan gougères serveres bare som de er, helt alene, men hvorfor ikke overraske med dem som alternativ til kjeks på ostebrettet? På beste franske vis kan du da våge å være enkel: ostepuffene, én, kanskje to oster i tillegg og noe sprøtt fra grønnsaksfronten. Siden ostene har en ganske «tung» smak, lønner det seg å ha noe syrlig drikke til for å løfte følelsen i munnen. Rødvin er kanskje førstevalget i helgen, men også en frisk eplemost gjør jobben. Det er syren du er ute etter.

Hvis du vil gjøre litt ekstra, kan eplene også få plass på selve ostebrettet. En liten skje eplechutney med chili, løk og eddik gir utrolig deilig kontrast på en gougères. Finn en enkel oppskrift som koker ferdig på en liten halvtimes tid eller kjøp en ferdig en i butikken. Du kan også trekke smaken enda mer i den franske retningen, med en søtsterk rødløkskompott. Det overrasker garantert på ostebrettet.

Gougères har fransk opphav, og den foretrukne osten er gruyère. Men ta en titt blant de lokale ostene i ostedisken, smak deg frem og finn en som passer din smak perfekt. Noe cheddar-aktig, noe parmesan-aktig eller egentlig hvilken som helst fast, litt tørr «gulost» funker her.

Gougères

(15-18 stykker)

1 dl vann

1 dl helmelk

125 g smør

2 ½ dl hvetemel

3 store egg

120 g ost med masse smak

Topping

30 g ost med masse smak

litt maldonsalt eller annet grovt salt

Kok opp vann og melk, tilsett smøret og la det smelte. Vipp alt melet nedi og rør godt rundt med sleiv til du har en fast deig som slipper kanten i kjelen. La deigen stå til avkjøling i ett eller to minutter. Visp sammen eggene og tilsett litt om gangen mens du rører godt. Bruk gjerne håndmikser. Deigen skal være myk og jevn, men likevel såpass fast at den holder på fasongen. Vend inn revet ost. Lag små vannbakkels på to stekeplater med bakepapir, dryss litt ekstra revet ost over og stek i varmluftsovn ved 200 grader i ca. 20 minutter. Hvis du bruker over- og undervarme i stedet for varmluft, øker du temperaturen til 220 grader. Åpne ikke døren før det er gått minst et kvarter for å unngå at bakverkene klapper sammen. Dryss en anelse grovt salt over varme gougères og server med det samme.