Den reineste nytelsen

Viltkjøtt er godt, og den lille flatbiffen på reinen hører med blant høstens absolutte høydepunkter.
Kultur

Rett fra fjellet

Hvordan gikk det? Rakk husets Jeger-Bom-Bom å få hjem trofeet sitt før årets første snø falt over reinterrenget? Hvis ikke er høstjakta i kjøledisken et godt alternativ. Men hvorfor ikke styre unna skav og steik, og i stedet gå for en stykningsdel som ligger godt gjemt i reinsdyrlåret?

Flatbiffen er en liten gullklump for den som verken vil ha for mye fløtesaus eller steke steik til hele jaktlaget. Den veier ikke mer enn at den blir ferdig på en liten halvtime i stekeovnen, er supermør og minner såpass om storfebiff at det egentlig bare er å kjøre på med samme tilbehør som du pleier.

Likevel kan det lønne seg å lirke smaken på tilbehøret litt ut i naturen og opp på fjellet igjen. Du får nemlig ikke noe særlig kraft eller stekesjy av en flatbiff, så med rein som utgangspunkt blir den brune sausen en trist historie. Derfor er det frem med tyttebær og smøreost. Ja, så enkelt er det faktisk. Ta en boks smøreost, bland med tyttebær og så er du ferdig med «sausen». For en mild tyttebærkrem velger du en naturell-ost, men hvis du vil ha litt mer smak er det utrolig godt å blande de syrlige tyttebærene med Snøfrisk.

Du trenger nemlig noe friskt, for kjøtt og potet er i bunn og grunn litt flate smaker. Det har også litt kjedelig, myk konsistens, så i tillegg til det syrlige, bør du prøve noe sprøtt. Nå på høsten er det nesten umulig å ikke lage rotgrønnsakchips. Det er til og med enkelt, og kan gjøres mange timer før servering.

Finn frem de rotgrønnsakene du har lyst på. Tenk bredt. Jordskokk, rødbeter, søtpoteter, selleri, persillerot og også potet. Skrell dem, bruk ostehøvel, mandolin eller din skarpeste kniv og skjær så tynne skiver du klarer, legg skivene utover et stekebrett med bakepapir og gi dem et forsiktig strøk olje før du setter dem i stekeovnen ved 200 grader. Pass på at de ikke brenner seg, snu dem gjerne etter ti minutter og sjekk om de er ferdige etter 20 minutter. Når du tror det har gått galt, fordi chipsene dine ser stekt ut men er like myke som før, tar du dem ut av ovnen og lar dem bli kalde, og før du vet ordet av det er de sprø og kjempegode og trenger bare et lite dryss salt før de havner på bordet.


FLATBIFF AV REIN


(4 porsjoner)


600 g flatbiff av reinsdyr


2 ss smør til steking


Salt og pepper


Tyttebærkrem:


125 g smøreost, naturell eller Snøfrisk


1- 2 ss rørt tyttebær


Rösti:


4 store poteter


4 vårløk


salt og pepper


Lag röstiene først. Skrell potetene, riv dem grovt på rivjern, klem ut overflødig væske og bland potetraspet med finhakket vårløk, salt og pepper. Lag tykke, runde röstier, legg dem i et ildfast, oljesmurt fat og stek ved 200 grader til de er møre tvers igjennom. Ta dem ut og skru ned varmen til 125 grader.

Rens kjøttet forsiktig for hinner, krydre med salt og pepper og brun godt på alle sider i varm stekepanne med smør. Legg kjøttet over i ildfast form, stikk inn steketermometer og la kjøttet steke til det har kjernetemperatur på 55 grader for rødt kjøtt, 60 grader for medium, 65-70 grader for medium pluss og 76 grader for gjennomstekt. La kjøttet hvile mens röstiene settes tilbake i ovnen for en temperaturoppfriskning.

Rør sammen smøreost og tyttebær til en syrlig, rosa krem.

Skjær kjøttet i skiver og server med röstier, tyttebærkrem og evt. noen hjemmelagde rotfruktchips for en ekstra konsistens på tallerkenen.

ENKELT I OVN: Det blir ikke mye arbeid over komfyren når det meste lages ferdig i stekeovnen. Noen stekte kantareller sammen med tyttebærkremen er det som skal til for å gjør middagen helt komplett.