Oppdal Spell- og dansarlag.

Landsfestivalen i gammeldansmusikk arrangeres i Oppdal 26.–30. juli. Landsfestivalen i gammaldansmusikk er en av tre årlige hovedarrangement til FolkOrg., og lokal arrangør er Oppdal spell- og dansarlag.

Landets største gammeldansfestival

Det blir konkurrert i om lag 15 ulike klasser under festivalen, solister, grupper, spelemannslag og dansere. Snaut 700 deltakere er påmeldt, fordelt på 127 startnummer, noe som gjør festivalen til landets største gammeldansfestival.

Selv med litt færre deltakere enn de to siste årene, kommer det mange til Oppdal for å konkurrere under Landsfestivalen i gammeldansmusikk. Til sammen 686 deltakere er påmeldt, fjorten dager før åpningen, og i tillegg kommer deltakernes reisefølge.

–Det er litt færre deltakere enn festivalene i Lom og Gaupne dei to siste åra, men det er likevel god påmelding om en ser på gjennomsnittet de siste ti åra. En av grunnene til at det er litt færre påmeldte, er nok at både Landskappleiken og Landsfestivalen arrangeres i juli i år, sier Ingrid Schei Stuhaug i FolkOrg.

–Det er ekstra gledelig å se at deltakerantallet i danseklassene ligg på et jevnt høyt nivå, legger hun til.

Rikholdig program

Konkurransene under festivalen starter torsdag 27. juli kl. 10.00, men allerede onsdag kveld arrangeres det en åpningskonsert med lokale musikere. I tillegg vil det bli både sjokoladefestival, plateslipp og dans ut i de små nattetimer.

Apropos sjokoladefestivalen; dette er en mønstring av de aller yngste festivaldeltakerne. Under sjokoladefestivalen deler ikke dommerne ut poeng eller plasseringer, men altså sjokolade.

–I sjokoladefestivalen kan man delta med sang, spill eller dans, enten alene, som en gruppe eller i større lag. Sjokoladefestivalen er ment som en søt inngang i festivallivet, og stemningen er alltid fenomenal, skriver arrangøren på sine hjemmesider.

Mønstringa er tenkt for dem som er under 14 år, men reglene er romslige, og en kan også be med seg en læremester eller en annen god venn som er spesielt glad i sjokolade.

I rute

Knut Erik Godtland er stevneleder for arrangementet, og en travel mann, men tar seg tid til å avbryte møtet han sitter i, for å veksle noen ord med avisa.

–Jeg føler vi har god kontroll, og jeg rekker faktisk å ta ett par - tre dager fri på hytta før det braker løs, sier han.

Godtland forteller at i overkant av 400 personer stiller opp i de ulike komiteene i løpet av festivalen.

–Dette er jo et kjempearrangement midt i ferietiden, som absolutt krever sitt. Alle som er interresert i trivsel og god folkemusikk, kan glede seg til full rulle fra elleve om formiddagen til to om natta. Festivalen er ikke bare for utøverne, men så absolutt noe for de som bare vil høre på også, sier han.

Det begynner å fylles opp på overnattingsstedene i Oppdal. Stevnecampen med plass til 170 vogner er full, det samme er vistnok de andre campingplassene i Oppdal.

–Gjestetunet er fullt, og Skifer begynner å fylles. Det er også mange som leier ut enkeltrom eller hele huset sitt til festivalgjestene, sier Godtland.

Som lover full gass fra festivalstart og frem til natt til mandag 31. juli.

–Da skal vi være ferdig ryddet, for det er ikke så mange som har lyst til å gå på igjen mandag morgen, sier han med et smil.

jan.inge.flaa@opdalingen.no

995 96 966