Seibiff med løk hører til blant de små barndomstraumene mine. Det var kjedelig middag, det. Grå fisk i grå saus med brun løk og bleke poteter. Men det er mulig å gjøre denne store stimfisken om til et hverdagsmåltid som både er sunt og smekkfullt av smak. Hvis jeg hadde fått seiburger med løkringer og sriracha-rømme, hadde jeg blitt venn med en av våre største matfisker mye tidligere i livet.Min seiburger er nesten like enkel å lage som en hvilken som helst burger. Noen ganger dropper jeg til og med eggehviten og potetmelet, sånn at jeg bare pulser fisken sammen i kjøkkenmaskinen og former tykke, litt uformelige burgere i stekepannen.

Selve farsen får bare salt og pepper, men den ferdig formede burgeren får et tykt og godt krydderlag på hver side. Det kan se voldsomt ut, men mye av krydderet stekes vekk i pannen, i tillegg til at denne krydderblandingen ikke er sterk.

Det sterke kommer med sriracha-rømmen. Sriracha er den ildrøde, supersterke chilisausen det er så lett å ødelegge mat med hvis du bruker for mye. Rømmens formildende fett passer perfekt sammen med den brennende chilisausen, og det skal ikke så mye til for å få fart på en fiskeburger som ellers kunne blitt litt tørr og kjedelig.

Litt ekstra grønnsaker kan umulig skade etter en lang juleferie, og råkost er både kjapt, enkelt og den reneste medisin for magen.

SEIBURGER

(4 porsjoner)

800-1000 g seifilet (skinn- og beinfri)

1 eggehvite

3-4 ss potetmel

salt, pepper og krydderblanding

KRYDDERBLANDING: ¼ ts kajennepepper, ½ ts røkt paprika, 1 ts salt, ½ ts hvitløkspulver, ½ ts løkpulver, ½ ts oregano og ½ ts spisskummen (Hvis du ikke gidder å lage krydderblandingen, kan en ferdigkjøpt cajun- eller kreolsk krydderblanding brukes.)

SRIRACHA-RØMME: Rør sammen 4 ss rømme og ½ ss sriracha. Smak til om det blir for chilisterkt for deg og juster eventuelt med mer rømme eller mer chilisaus.

Ha kjøleskapskald fiskefilet i kjøkkenmaskin med knivinnsats sammen med eggehvite og potetmel og bruk pulsfunksjonen. Du vil ikke ha en finmalt fiskefarse, men bare akkurat nok hakket til at du klarer å forme den til fire tykke burgere som henger sammen. Dryss hver fiskeburger med en rikelig mengde krydderblanding, legg kryddersiden ned i stekepanne med litt olje og stek på svak til middels varme. Dryss mer krydder på toppen, snu burgeren og stek ferdig. Serveres i varme burgerbrød med tynt skåret råkost (her ble det rødkål, gulrot og agurk), den sterke chilimajonesen og nystekte løkringer.

LØKRINGER

(4 porsjoner)

2 store rødløk

2 egg

2 ss hvetemel

en kvart tørr loff

olje til fritering

Rens løken og skjær den i halvannen til to cm tykke skiver. Løsne skivene fra hverandre så du får løkringer i alle størrelser. Pisk sammen egg i en bolle, ha hvetemelet i en liten pose og kjør loffen til smuler i kjøkkenmaskin og hell smulene ut på en stor tallerken. Rist løkringene i hvetemelet til de er godt dekket. Vend dem i eggeblandingen og legg dem over i brødsmulene til de er dekket av et godt lag panering. Varm oljen i en kjele til det bruser rundt en trepinne og friter løkringene til de er møre inni og sprø utenpå. Gi et dryss med salt før servering.