Med vinteren på hell begynner det å bli vanskelig å finne skikkelig ferske og gode grønnsaker, så tiden er inne til å vende seg til de hermetiske tomatene. Her snakker vi gull på boks. De var helt perfekt modne da de ble hermetisert, og for oss er det bare å vippe av lokket og nyte smaken av sommer.

Shakshuka er en rett fra Nord-Afrika og Midtøsten som på papiret ser uendelig kjedelig og tam ut, men som overrasker på tallerkenen. For selv om dette faktisk bare er tomater, løk, hvitløk, paprika og chili, blir det sterke greier når det er ferdig. Det skjer noe når alt får steke og boble og syde i panna noen minutter, og for å lokke det hele over i et fullverdig måltid, serveres statsdumaen med egg som får posjere seg ferdige nede i tomatblandingen.

Det kan egentlig ikke bli enklere enn dette. Har du stor nok stekepanne, kan du fint lage denne til fire stykker, og hvis du skulle finne på å lage den til enda flere, tar du stekeovnen til hjelp. Lag tomatsausen ferdig i en kjele, hell den over i langpanna, knekk i eggene og stek ved 200 grader i ovnen til eggene er ferdige – trolig i underkant av et kvarters tid.

Det supersmarte med en shakshuka er at den kan spises hele dagen. Frokost? Ja, hvorfor ikke det hvis du har tid i helgen? Til lunsj etter en lang og kald påskeskitur, kanskje? Til middag, enten helt vegetarisk til ‘meatless monday’ som her, eller litt utbygd med fetaost som får bli varm oppå tomatsausen eller et par skiver bacon eller spekeskinke eller hva nå fantasien din finner på.

Og skulle du oppdage at det er blitt for lite frukt og grønt i løpet av dagen, er shakshuka med salat den aller beste løsningen du kan tenke deg.

SHAKSHUKA

(4 porsjoner)

4 fedd hvitløk

2 løk

1 rød chili (med frø, hvis du vil ha det hele ekstra sterkt)

1 rød paprika

3 bokser hermetiske tomater

salt, pepper og et dryss spisskummen

olje til steking

4-8 egg (hver bestemmer selv om de vil ha ett eller to egg)

grovbrød

LØK- OG PAPRIKASALAT

1 rødløk

1 rød paprika

1 gul paprika

saften fra 1 lime

1 ts salt

Finhakk løk, hvitløk, chili og paprika. Varm oljen i en stor, vid stekepanne – gjerne av jern og helst med lokk – og stek grønnsakene på middels varme til råheten er borte og de er så myke at de faller sammen. Hell på de hermetiske tomatene, tilsett krydder og la det hele koke til det begynner å tykne. Det kan fort ta ti minutter. Lag små fordypninger i den tykke tomatsausen og knekk ett og ett egg nedi hvert sitt hull. Sett på lokk, skru ned varmen og la statsdumaen steke til eggehvitene er stivnet (blitt hvite) uten at plommene er blitt helt harde.

Rens grønnsakene til løk- og paprikasalaten. Skjær løken i så tynne skiver du klarer, dryss med salt og press over limesaften. Bruk hendene til å kryste løken godt, så den mykner litt, før du lar den ligge og marinere i limesaften noen minutter. Ved servering heller du av mesteparten av limesaften og blander inn paprika i skiver. Siden mye av saltet forsvinner sammen med limesaften, bør du sjekke at det er nok saltsmak i salaten, og eventuelt gi den et ekstra dryss.

Server statsdumaen glovarm med ferskt grovbrød og salaten.