Naturvernforbundet er svært skuffet over at statsråd Ola Elvestuen og Regjeringen Solberg prioriterer sau og vei foran villrein og natur i utvidelsen av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

Både Miljødirektorat og statsråd Elvestuen setter forskningen, kunnskapsgrunnlaget og Stortingsvedtak til side for å tekkes lokale sauenæringsinteresser i Norges nasjonalfjell, der villrein og natur skulle hatt førsterett.

Restaureringen av tidligere Hjerkinn skytefelt er et prosjekt for gjenskaping av natur i verdensklasse, og som har hatt full støtte fra Naturvernforbundet. Gjenskaping av ødelagt høyfjellsnatur og prioritering for å styrke villreinens leveområder har vært en forutsetning når området skulle restaureres og inkluderes i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

• Dette er et strålende og fantastisk flott restaureringsprosjekt som viser at gjenskaping av natur er mulig og det nytter. Derfor er det et stort skår i gleden at Regjeringen, med klima- og miljøminister Ola Elvestuen i spissen, nå prioriterer sau foran villrein og høyfjellsnaturen i arealene som omfattes av utvidelsen av nasjonalparken. Særlig er det trist fordi det var gjenskaping av sårbar natur og å gi villreinen vesentlig bedre levekår enn i dag, som var hovedoppdraget i dette arbeidet, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet

• statsråd Elvestuen velger altså ikke å høre på forskerne og deres klare konklusjoner om at alle andre veier må fjernes hvis Snøheimveien skal bestå. Vedtaket er også i strid med Stortingets klare vedtak om at hele tidligere Hjerkinn skytefelt skulle tilbakeføres til naturen og villreinen skulle gis prioritet. Dermed følger KLD Miljødirektoratet sin politiske innstilling og prioriterer sau framfor villrein og verdifull og sårbar høyfjellsnatur. Det er oppsiktsvekkende og svært skuffende sier Arnodd Håpnes.

Regjeringen har nemlig i tillegg til Snøheimveien valgt å holde Vålåsjøveien åpen, stikk i strid med Stortingets vedtak og forskernes tydelige anbefalinger. Det er alvorlig at sau prioriteres framfor villrein på Dovrefjell. Dette er ikke fagbasert forvaltning og villreinen som vi har et internasjonalt ansvar for å bevare blir taperen. I utgangspunktet skulle alle veier og installasjoner i området fjernes gjennom et internasjonalt enestående restaureringsprosjekt. Snøheimveien kunne bestå om alle andre veier og inngrep ble restaurert, konkluderte forskningen.

Vedtaket om utvidelse er derfor skuffende og et stort nederlag i arbeidet for å sikre bedre bevaring av villreinen og mange andre truede arter i et av våre mest intakte høyfjellsøkosystemer.

NINA-forskere har jobbet i mange år med prosjektet og konkluderte tydelig på at hvis Snøheimveien skal bestå så må alle andre veier saneres for å forbedre villreinens behov i området. Dette var også den overordna målsettingen fra Stortinget og miljøforvaltningen, der villreinen på Dovrefjell og annen verdifull natur skulle ha prioritet i hele restaureringsprosjektet.

• Naturvernforbundet er derfor svært kritiske til at Regjeringen velger å prioritere sau foran vår internasjonale ansvarsart villrein på Dovrefjell. Det er oppsiktsvekkende at lokale næringsinteresser skal overkjøre Stortingets forutsetninger i dette fantastiske restaureringsprosjektet. Naturvernforbundet mener det er uansvarlig av Regjeringen å overkjøre både Stortingets forutsetninger og forskernes anbefalinger og konklusjoner i sitt vedtak. Her drives det forvaltning som ikke er kunnskapsbasert eller i tråd med anbefalinger fra forskningen. Statsråd Elvestuen og Regjeringen har feilet i å gjennomføre det primære målet som var å gjenskape store naturområder, sjeldne naturtyper og ikke minst forbedre forholdene for villreinen og mange andre arter i området, avslutter Arnodd Håpnes.

Bakgrunn

• Stortinget vedtok i 1999 å fjerne alle veiene og all infrastruktur på det nedlagte skytefeltet på Hjerkinn innen 2020.

• Stortinget har etter det besluttet å beholde Snøheimvegen med et faglig forankret og strengt ferdselsregime.

• De to andre vegene er fortsatt vedtatt nedlagt av Stortinget, men KLD ba Fylkesmannen høre også på et alternativ der disse vegene beholdes.

• FM anbefaler i sin oversendelse til Miljødirektoratet å beholde også disse to veiene i sitt forslag til vern. Dette får store negative konsekvenser for villreinen i området og for verneform og muligheter for restaurering av verdifulle botaniske lokaliteter inkludert myr og våtmarker. t.

• Miljødirektoratet opplyste på et møte før jul i 2017 at deres anbefaling ville følge faglige råd, der kun Snøheimveien skulle bestå, mens de resterende veiene og tilgrensende naturtyper skulle tilbakeføres til anturen.

• Lokal motstand, hovedsakelig fra sauenæringen, har ført til at Miljødirektoratet i sin endelige innstilling konkluderer med at de to andre, lange veier opprettholdes. Dette er svært negativt og stikk i strid med forskernes anbefalinger for å styrke villreinen på Dovrefjell. Det er i tillegg faglig, med de verdifulle restaureringsplanene som foreligger for verdifulle botaniske forekomster samt myrer og våtmarker i tilknytning til de to veiene.

• Regjeringen vedtok utvidelse i dag, men følger verken Stortingets vedtak eller naturforskernes anbefalinger når de prioriterer sau for villrein og høyfjellsnatur i utvidelsesforslaget.

Det var meget urovekkende at både Miljødirektoratet i sin politiske innstilling og Regjeringen gjennom sitt vedtak setter til side svært godt dokumenterte og faglige råd fra NINA når det gjelder villrein og annen natur.

Det er også oppsiktsvekkende at Miljødirektoratet og Regjeringen går mot Stortingets vedtak om å restaurere alle veier unntatt Snøheimveien i området.

Naturvernforbundet er svært bekymret når fagdirektorat og departementet ikke lenger lytter til forskningen og ikke legger naturkunnskap til grunn i sitt arbeid.

NINA har i et oppfølgingsbrev i saken understreket at deres forutsetninger og forskning er blitt feiltolket. De ga anbefaling om å tilrettelegge Snøheimvegen for skyttelbuss basert på forutsetninger om at øvrig vegnett skulle fjernes. Når det i neste omgang henvises til NINA sine anbefalinger om Snøheimvegen, og det samtidig innstilles på ikke å fjerne de andre vegene, så er det en feil tolkning av NINA sine faglige råd. Dette er alvorlig.

Naturvernforbundet mener at veien inn til Snøheim kan opprettholdes, men må underlegges et strengt ferdselsregime, og stenges i større deler av året. Forskning viser at det er innenfor villreinens tålegrenser.

Gjennom vedtaket opprettholdes Vålåsjøhøveien inn til Grisungen, og det er i strid med Stortingets tidligere vedtak. Veiene kommer i berøring med villreinens trekk og reduserer villreinen framtidige bruk av viktige arealer, samtidig som det ikke er foretatt forskning om hvordan reinen påvirkes av dette. Forslaget er presset fram av sauenæring og lokalpolitikere helt i sluttfasen av prosessen. Med dette er også størrelsen på utvidet nasjonalparkareal blitt redusert.

Det er svært uheldig om dette blir stående i historiens største prosjekt på restaurering av natur.

Naturvernforbundet har gjennom hele planprosessen vært opptatt av å forbedre forholdene for villreinen og restaurere de viktige naturtypene, bla annet verdifulle botaniske områder samt myrer og våtmarksområder.

Vi har basert våre innspill på fagkunnskap og anbefalingene som blant annet NINA har gitt gjennom sine restaureringsprosjekter og overvåking av villrein i området. Vi har ønsket at alle veier (unntatt Snøheimveien med et strengt og fagbasert ferdselsregime) skulle tilbakeføres i sin helhet og at området blir vernet som en utvidelse av nasjonalparken, slik Stortinget har bedt om. Derfor er det et stort skår i gleden over utvidelsen at villreinen og annen sårbar natur er nedprioritert til fordel for sau.

Stortingsvedtak og forskning

Gjennom behandling av St. Meld nr. 11 (1998–1999) og Innst. S. nr. 199 (1998–1999) ble det vedtatt at Hjerkinn skytefelt skal tilbakeføres til naturtilstand og skal inngå i en utvidelse av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. I det etterfølgende planarbeidet ble det lagt opp til at alle veier i skytefeltet skulle tilbakeføres. Dette er et restaureringsprosjekt av natur i internasjonal særklasse som skal bidra til å forsterke et av Europas mest intakte høyfjellsøkosystemer.

Som en oppfølging av et representantforslag så vedtok Stortinget i 2008 (dokument 8:8 (2007 – 2008)) å innhente mer kunnskap om konsekvenser av å holde Snøheimveien og turisthytta Snøheim delvis åpen, uten at dette gikk ut over målsettingen om styrking av villreinens leveområder og utvidelse av nasjonalparken. Det er etablert et strengt ferdsels-regime på veien og stenging av vei/hytte i villreinens mest sårbare periode. Dette ser ut til å fungere tilfredsstillende for villreinen, jf. NINAs konklusjoner i Temahefte 51 «Horisont Snøhetta» og NINA Rapport 1313 (2017).