Vegard Øverhaug på Spisbar etterlyser et offentlig sanitæranlegg, som kan ta unna de store stømmene fra turister med toalett-behov. Spesielt merker han dette når busslaster med turister kommer innom for å gjøre sitt, uten at de legger igjen penger i restauranten. Han har luftet denne problematikken i åpne fora tidligere, og sier at han har møtt en kald skulder hos kommunen.

Oppdal ønsker å være en turistdestinasjon. Da må det legges til rette for at turistene, som gjerne har kjørt noen mil i bil eller buss, lett kan finne de fasilitetene de trenger. Næringslivet skal tjene penger, men det holder ikke å sette opp betalingsløsning på toalettet. Det er ikke måten å hilse turistene velkommen på. Derfor blir fasilitetene også en ren utgift. Nå har selvsagt også næringslivet plikt til å ta sin del av regningen, det er tross alt de som tjener penger på alt det andre kommunen legger til rette for innen turismen. Men det betyr ikke at kommunen skal skjule seg bak lover og vedtekter.

Samme problemstilling kan løftes rundt renhold i sentrum. I det store fine sentrumsområdet i Oppdal er det helt sikkert diskutabelt hvem som har ansvar for å holde orden på avfallet. I dag må du lete godt for å finne en søppelbøtte i sentrum. Den er godt skjult ved lekeplassen. Samtidig er det veldig rent og fint i sentrum per i dag.

I forskrift om politivedtekt for Oppdal står det at eier av hus eller grunn mot offentlig sted som plikter å sørge for at det holdes rent og ryddig i umiddelbar nærhet av eiendommen. I så måte er premissene klare, allerede før huseier legger til rette for næringsvirksomhet. Men det betyr ikke at sunn fornuft rundt kostnadsdeling må legges bort.

Det er ikke Oppdal kommune sin oppgave å sørge for at bedrifter går med overskudd. Men det bør være kommunen sin prioriterte oppgave å legge til rette for god næringsdrift. Det er helt avgjørende for turistdestinasjonen at næringslivet går godt, også på toalettene.