OPPDAL: Forslaget om å endre boplikten i Oppdal har vært på offentlig høring i januar og februar, med høringsfrist 20.februar. Det er bare kommet inn fem svar, men til gjengjeld er konklusjonen blant disse lik: Man ønsker ikke å fjerne boplikten.

Oppdal kommune innførte egen forskrift etter Konsesjonslovens § 7, såkalt nullkonsesjon, for Oppdal sentrum i 1979. I 2008 ble avgrensningen endret til å omfatte kommuneplanens arealdel, delplan sentrum. Bygningsrådet ønsket etter hvert å se på denne avgrensningen, da den omfattet fritidsområder ved skiheisene og det i disse områdene ble en del dispensasjonssaker i forbindelse med boplikt.

Bygningsrådet vedtok en innstilling til kommunestyret om å opprettholde forskriften, men med en ny kartavgrensning som omfattet i hovedsak boliger i sentrum.

Kommunestyret besluttet i møtet i novemnber å oppheve hele forskriften i Oppdal.

Dette vekker altså sterk motstand.

Ønsker konsekvensutredning

Foreldreutvalget ved Aune barneskole påpeker at man ønsker en konsekvensutredning før boplikten tas bort. De viser til kommuneplanen der det står at det skal legges til rette for boligområder innen en omkrets på 1-2 km fra skole og viktige sentrumsfunksjoner, for å redusere transportbehov og farlige trafikksituasjoner.

- Forskriften et virkemiddel for å oppnå fast bosetting og gjøre det lettere for nyetablerere å kjøpe seg bolig.

Styret i Russervegen boligpark synes det er svært uheldig om boplikten oppheves.

- Driften av et boligsameie/boliglag er avhengig av at folk er til stede og har mulighet til å bidra i den daglige ivaretakelsen av et boligsameie - i smått og stort.

Vil gjerne ha fritidsboliger og besøkende til Oppdal, men ønsker forutsigbarhet i forhold til boligområder og bomiljø der en kan etablere et godt bomiljø i det daglige.

Spesielt med tanke på de eldre i lettstelte leiligheter, og de unge som skal komme seg inn på boligmarkedet. Ber om at det legges til rette for gode bomiljø og trivsel for

oss fastboende, ikke bare tilrettelegging for sterke utbyggingsinteresser som ønsker høye inntekter

Rita Engum påpeker at for fastboende er det uheldig dersom boplikten i sentrum oppheves. Det er bra for lommeboka til de som skal selge, det er ikke bra for bomiljøet.

Det viktigste politikerne kan gjøre er å legge forholdene til rette for at vi som bor her fast får trygge, gode bomiljøer. - La boplikten bestå! Skriver hun i sitt høringssvar.

Redd for mørke vinduer

Oppdal Venstre ønsker forskriften om boplikt opprettholdt med avgrensning som foreslått på nytt kart, samt å ta inn boligområdene ved

Midtbygda/Vognill.

- Venstre er redd for uønska virkninger på to områder dersom forskriften fjernes: At høyere pris på boliger som gjør det kostbart for

førstegangsetablerere - der ungdom først og fremst taper i konkurransen, og at det blir en utarming av bomiljøet i regulerte boligområder. Noe som betyr mørke vinduer og ingen aktivitet i hverdagene.

Oppdal Ungdomsråd støtter heller ikke forslaget om å fjerne nullkonsesjon, men er enig i å endre avgrensning for området.

- Vi er redde for at det blir flere fritidsboliger i sentrum, som gjør sentrum tomt og kjedelig for innbyggerne. Vi mener også at studenter og de eldre bør ha førsteprioritet til de sentrumsnære boligene, og er redd for prisøkning

dersom nullkonsesjon fjernes