Like før jul ble det sendt ut en e-post fra Oppdal ungdomsskole til foreldrene, om at «grabbing» har blitt et stort problem på Oppdal ungdomsskole. «Grabbing» er et begrep ungdommen bruker om å ta på andres kropper og kjønnsorgan.

Rektor Håvard Melhus forteller til Opdalingen at elevene i dag har flere kanaler hvor de kan si ifra enn hva de hadde tidligere.

– Vår erfaring er at de har blitt flinkere til å si ifra. Og når vi får høre om noe sånt, må vi ta på alvor de elevene som opplever det som ubehagelig, sier han.

– Er mest jenter eller gutter som opplever «grabbing»?

– Nei, det kan jeg ikke si noe om, sier Melhus.

Vil ha et nært samarbeid med foreldrene

Han forteller at de ikke har fått noen reaksjoner på e-posten som er sendt ut.

– En viktig grunn til at vi sendte ut e-posten er at vi vil ha et nært samarbeid med foreldrene. En annen viktig grunn til at vi sendte ut meldingen før jul, er at foreldrene skal ha en innfallsvinkel til å prate med elevene om det, og gjøre dem bevist på hva som er rett og ikke. De er i en alder hvor det er naturlig å utforske, sier han.

Det var i elevtjenesten det ble bestemt at e-posten skulle sendes ut til foreldrene. I elevtjenesten sitter skolehelsetjenesten, folk fra psykisk helsevern, folk fra PPT, alle inspektørene på ungdomsskolen, sosiallærer og karriereveileder.

– Hvordan har elevene tatt det med at det har blitt sendt ut en e-post

– Det har ikke vært så mye snakk om det, men jeg skal ta en prat med elevrådet for å drøfte saken med dem og høre hva de tenker om saken, sier Melhus.

– Å respektere andres grenser

– Men er ikke det å sende ut en sånn e-post overdramatisering fra skolens side? Er det ikke naturlig at man begynner å utforske sin seksualitet i den alderen?

– Vi må slå ned på at det ikke er greit. De må lære seg hvor grensen går og det handler mye om å respektere andre. Å utforske er en naturlig del av å være tenåring, men det går an å utforske innenfor grensene av det som er akseptert og med respekt, sier Melhus.

Rektoren forteller at skolehelsetjenesten også er inne i bildet.

– De har hatt samtaler med elevene det gjelder, og vi er veldig heldige som har bra dekning på skolehelsetjenesten. De er her tre dager i uka og det er vi kjempeglade for, sier han.