- Å være bonde er et ensomt yrke. Du har mange kolleger, men alle er som regel opptatt med sine bruk. Da er det lett å bli gående rundt og spekulere, sier Ragnhild Eklid til Opdalingen.

Onsdag 14. februar deltok alle de ansatte ved landbrukskontoret i Oppdal og i Rennebu på kurset «Bonde i stress og krise». Formålet er å skape et kontaktnettverk, som et lavterskeltilbud som skal hjelpe de som måtte slite med psyken.

Psykiske utfordringer blant bønder kan ha en sammenheng med flere ting, deriblant en utfordrende økonomi. Mange bønder må jobbe svært lange arbeidsdager og arbeidshelger for å ha samme inntekt som andre arbeidstakere.

Pelsdyrnæringa utsatt

- Har du dyr, så er du på jobb 365 dager i året. Det har vært utfordrende for mange å få ta i avløserhjelp, dersom de føler de trenger en ferie eller blir syke. Det er et tøft og utfordrende yrke, sier Eklid.

Kommuneoverlegen er også involvert i arbeidet med å etablere et nettverk som kan bistå deg som bonde. Målet er at dette nettverket ved kan gjøre det lettere å ta kontakt og få hjelp i vanskelige perioder.

Pelsdyrnæringa trekkes fram som en gren av landbruksnæringa, hvor folk kan være ekstra utsatt for mentale påkjenninger, etter at nedleggelsen av næringa ble gjort kjent.

Senke terskelen

- Vi ønsker at folk skal kunne ta kontakt med noen de har tillit til, som kan hjelpe dem før det blir riktig ille. Mental helse har vært litt tabu. Målet er at terskelen for å snakke ut om det, skal bli så lav som mulig. Derfor er det viktig at alle bønder vet at dette tilbudet finnes.

Eklid mener også det er viktig å påpeke at alle i nettverket har taushetsplikt.

- Mange er ensomme. Vi oppfordrer bønder til å invitere naboen på en kaffekopp, ta med hverandre ut på sosiale tilstelninger og slå av en prat om hva som helst. Sosialt samvær kan være til stor hjelp. Det finnes fine tilbud for gårdbrukere både i Oppdal og Rennebu, blant annet kukaffe og landbrukspub. Der kan bønder treffes, prate sammen og bare koble litt av.

Tror det vil hjelpe

Mellom 30 og 50 prosent av alle nordmenn opplever å ha en psykisk lidelse i løpet av livene sine. Det samme gjelder for gårdbrukere.

- Jeg har trua på at det å etablere et slikt nettverk kan være til hjelp for folk. Hjelper vi én bonde, så er det verdt det, sier Eklid.

Til slutt opplyser Eklid om at Oppdal Landbrukstjenester er behjelpelige med å skaffe avløsere for de som har behov for hjelp i arbeidet, enten det er grunnet ferie eller sykdom.