I februar fikk Marthe Øiamo og Jon Øiamo på Styrsvollen gård en meget gledelig overraskelse i fjøset. Deres første kje kom til verden. Han kom som et resultat av insemineringa i høst og ble bukk.

– Vi trodde vi hadde bomma og ventet ikke kje før i april. Vi ble overlykkelig over endelig og ha lyktes med semin på geitene for første gang, forteller Marthe Øiamo til Opdalingen.

Det lille nøstet fikk navnet Goliat og fikk en varm velkomst av hele familien.

Fikk synet tilbake

Men gleden skulle vise seg å bli kortvarig. Killingen strevde med øynene, så de jobbet sammen med veterinærene om å behandle lille Goliat.

– Han var en veldig røslig kar og grov når han kom ut. Siden han var så stor og grov, og han hadde innrulla øyenlokk, så så det mye farligere ut enn hva det var. Han minnet oss mer om en slik bokser med veldig hovne øyne. Innrulla øyenlokk er vanlig på sauer og er i utgangspunktet ikke noe farlig, sier Øiamo.

De har vært jevnlig til dyrlegen siden killingen ble født og for ikke lenge siden ble han friskmeldt av dyrlegen.

– Det har gått over all forventning og vi gleder oss over at lille Goliat har blitt helt frisk, sier hun.

– Selv om han fikk en tøff start på livet og allerede har vært gjennom mye, har han rukket å ta seg godt til rette. Han har også funnet tonen med den andre bukken vår Doffen, så vi regner med at det skal gå greit med Goliat framover, sier Øiamo.

Lyktes på første forsøk

Familien Øiamo startet insemineringa 1. september i fjor. De bestilte en semindunk med ti strå og de håpet at de kunne få fram en bukk. Hun forteller at det var ei geit som kom i brunst og som de fikk lagt inn to strå på. De ventet og ventet, men ingenting skjedde. Sent på høsten måtte de parre alle slik at det skulle komme kje på rett tidspunkt til våren. Og da Jon Øiamo kom inn i fjøset i februar hørte han en tynn breking. Da viste det seg at geita de hadde inseminert hadde fått en kjelling og at det var en bukk.

– Vi var så glade for at vi hadde fått det til på første forsøk. Så langt er han den eneste 2018-modellen i fjøset, så han blir mye dullet og kost med, sier hun.

– Hva er grunnen til at dere valgte å inseminere geitene?

– Det er at det har blitt mye vanskeligere å overføre hanndyr over fylkesgrensa. Vi må skaffe nytt blod til genene og den geiterasen vi har er lite utbredt og mye av avlsmaterialet som finnes i Trøndelag stammer fra oss i Oppdal. Vi har strevet med å få til bra og nytt blod til oss selv. Vi har prøvd inseminering i et par år, men har ikke lyktes før nå. Vi har nå et mål om å komme opp i en større besetning, sier Øiamo.

Nå ønsker de å bruke Goliat til avlsbukk.

– Eksteriørmessig er han perfekt som avlsbukk. Men vi er litt bekymret for øynene og hvordan avlen blir fremover. Men vi har jevnlig dialog med avlslaget, sier hun.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått etter at Goliat kom til verden?

– Det har vært et hot tema på avlssidene vi følger på Facebook, som vi også bruker til å dele erfaringer med andre. Mange har vært veldig spent på hvordan vi har løst det i Trøndelag. Sørpå er det større besetning og de er veldig ivrige på at vi i Trøndelag også skal få opp besetningen, sier hun.