Fra 1925 til 1951 ble det eksportert tusenvis av tonn med is fra Buvatnet til store deler av Europa. Isen ble skåret opp i store isblokker, fraktet med jernbanen til Trondheim, hvor isen ble knust og brukt til nedising av fisk til eksportmarkedene.

For første gang på nesten 70 år ble det torsdag skåret ut isblokkerpå Buvatnet i Rennebu, nesten som på gammelmåten. Altså slik det omtrent ble gjort den gangen det var storproduksjon av isher, is som etter å ha blitt skåret ut av lokale slitere, ble fraktet med hest og slede til sidesporet av jernbanen, og deretter fraktet til Nekolai Dahl i Trondheim.

Fra 1925 til 1951 jobbet 8-12 mann med å skjære og sende istil fiskeeksportøren i Trondheim. Denne isen fra vatnet like nord for Berkåk sentrum, ble brukt til å kjøle ned fisken somskulle eksporteres.

Det er Stein Arne Sæther og Dan Ågren,forfatterne av boka «På vei gjennom Trøndelag», som står bak denhistoriske rekonstruksjonen på Buvatnet.

I boka, som kommer i salg i oktober, følger de E6 gjennom helefylket og jakter på kulturhistoriske godbiter langs veien. Boka "På vei gjennom Trøndelag" vil inneholde flere saker fra Rennebu, der historien om isskjæringen er én avdem.

Paul Paulsen og hesten Stjerna deltok på rekonstruksjonen, det samme gjorde Sveinung Kosberg ved Rennebu Sag og Trekultur. Det ble også sporet opp eigammel sag som tidligere er blitt brukt på Buvatnet til skjæring av is.

Isskjæringen denne gang foregikk isamarbeid med Rennebu Historielag, og ved hjelp av muskekraft fra de skuelystne, assistert av den gamle issaga, stubbryter og tømmersaks, ble blokker på nærmere to hundre kilo skjært løs fra vatnet, og deretter lastet opp på sleden.

Det frivillige mannskapet denne  dagen på Buvatnet, holdt ut i noen minutter før de pent ba om avløsning. Isskjæring med håndmakt er ikke for sveklinger, og en kan bare tenke seg slitet de gamle hederskarene måtte tåle, der de sto mange timer hver dag og skaffet is til grossisten i Trondheim.

Det var imidlertid en kjærkommen inntekt denne geskjeften ga i trange tider, før det altså var slutt i 1951 da mer moderne nedkjølingsmetoder av ferskvarer kom på markedet.

Se bilder fra isskjæringa på Buvatnet øverst i saken!