NTNU kan gjennom forskningsprosjektet Skyting for mestring dokumentere at elevene får økt konsentrasjonsevne og impulskontroll, bedre trivsel, unngår lettere konflikter og generelt mestrer hverdagen bedre.

Det kom frem da Rennebu kommune og Rennebu skytterlag onsdag kveld inviterte til åpent møte der det toårige prosjektet, som startet med en flyktig tanke på et skytestevne, ble presentert.

–Jeg luftet ideen med Trond Jære på et skytestevne i Budalen. Jeg funderte på hvordan vi skulle få frem mestringsfølelsen hos elever som altfor ofte opplever nederlag i skolehverdagen, forteller lærer og dobbelt skytterprinsesse Mona Isene.

Poenget med Skyting for mestring er å overføre teknikker man lærer på skytebanen til skolehverdagen. Sentrale moment er mentale ferdigheter som avspenning, indre dialog, fokus på arbeidsoppgaver og visualisering.

Den praktiske gjennomføringen består i at elevene får to skoletimer i uka på skytebanen, der en tredjedel av tiden handler om skyting, mens 2/3 går til sosiale aktiviteter.

–Økta med sosiale aktiviteter har blitt utrolig viktig. Her lærer eleven samarbeid, sin rolle i gruppen, hvordan man skal ta ansvar og vise hensyn, enighet om regler, vente på tur og bli en god taper og vinner. Målet for Skyting for mestring kan sammenfattes i mestring, motivasjon, konsentrasjon og ro, sier Isene.

Førsteamanuensis NTNU Audhild Løhre, Ungdomskonsulent Ola Herje fra Det Frivillige Skyttervesen (DFS) og Bjørnar Grønhaug fra Felles Film AS var til stede på informasjonsmøtet. Representanten fra DFS er full av lovord over prosjektet.

–Skyting for mestring har åpnet nye veier for organisasjonen. Vi får jevnlig telefoner fra hele landet, der man lurer på hva de holder på med i Rennebu. Prosjektet, der det viktigste er å gi ungdom en bedre hverdag, er blitt en inspirasjon for skytterlag og skoler. Jeg kan røpe at styret i DFS i møte sist mandag bevilget 200.000 kroner til videre forskning på temaet. Dette er så viktig for oss at det langsiktige målet for DFS er å få til et landsdekkende tilbud for elever som trenger det, sier Herje.

Viktige bidragsytere i Skyting for mestring er i tillegg til Rennebu kommune og Rennebu skytterlag; Gjensidigestiftelsen som har bevilget snaut 1,5 millioner kroner til prosjektet, DFS (økonomisk og faglig), Kraftlaget og Gjensidige Oppdal–Rennebu.