Gloria er et verdensomspennende langsiktig observasjonsnettverk som overvåker de fysiske og biologiske endringsprosessene som den globale oppvarmingen medfører seg i norske høyfjellsområder. Forskere fra hele landet kommer for å holde foredrag under seminaret.

- Formålet med seminarene er blant annet å presentere forskningsresultatene våre for allmenheten, noe mange naturvitere ofte neglisjerer, sier botaniker ved NTNU og prosjektkoordinator Jarle Inge Holten til Opdalingen.

Holten åpner seminaret med å informere publikum om «Gloria Norge»-prosjektet, før han senere tar ordet på nytt for å presentere resultatene fra forskningen, som har pågått siden 2009.

Det har allerede blitt holdt tre lignende seminarer i Møre og Romsdal; to på Sunndalsøra og ett i Kristiansund.

Overvåker «modellfjell»

«Gloria Norge» overvåker fire såkalte «modellfjell» i Midt-Norge. Oppdalsfjellet Kolla er et av dem.

- Kolla er et veldig viktig modellfjell. Det er permafrost i toppområdet på Kolla, men temperaturen i permafrosten er ikke langt unna null grader, så fjellet er svært følsomt med tanke på oppvarming. Stiger temperaturen, kan det påvirke plantelivet og vegetasjonen på fjellet.

- Hva er mulige konsekvenser av at den globale oppvarmingen tiner permafrosten?

- Hvis permafrosten går ut av jorda, vil den få en helt annen konkurransesituasjon. Da kan det etableres arter der, som roter seg på lavlandsmåten. De få artene som vokser der nå, er akrobater som tilpasser seg permafrosten. Tiner permafrosten, kommer ikke disse artene til å klare seg. De står i fare for å bli utkonkurrert.

Permafrost er utbredt på Dovrefjell.

- Hele Snøhetta, for eksempel, er en eneste stor isklump. Der går permafrosten ned til cirka 1400 meter over havet.

Totalt består klimagradienten som «Gloria Norge» overvåker i Midt-Norge av fire fjell; Snøtind, Kaldfonna, Kolla og Tron.

- Temperaturendringene skjer raskest i høye breddegrader. Fjellovergangen fra Midt-Norge til Sør-Norge holder forholdsvis høy breddegrad og er dermed et godt område for denne forskningen.

Flere foredragsholdere

Det kommer flere andre foredragsholdere til seminaret.

Fysiker Rune S. Ødegård kommer for å snakke om vegetasjonsendringene i Dovrefjell, mens fenolog Stein-Rune Karlsen (NORUT Tromsø) skal snakke om satellittovervåking av vekstsesongen i fjellet.

Fenologi er et uttrykk for studiet av periodiske fenomener hos planter, for eksempel når de spirer og når vekstsesongen slutter.

- Karlsen er også ekspert på tolkning av satellittsignaler. Han har mange overvåkingsresultater av grønningen i landskapet, etter at snøen har smeltet unna i fjellet.

Mot slutten av møtet blir det diskusjon, der publikum kan komme med innspill og spørsmål. Diskusjonen ledes av Atle Nesje fra Universitetet i Bergen.

Nesje skal også holde foredrag om konsekvensene klimaendringene har for i isbreene våre.

Nylig har «Gloria Norge» startet opp et forskningsprosjekt av samme type langs en klimagradient som strekker seg fra Arnøya til Altevatn i Troms. Etter hvert er planen å gjøre det samme på Svalbard.

Gloria Norge ble opprettet i 2007, og hadde sitt utspring i det EU-finansierte prosjektet Gloria (Global Research Initiative in Alpine Environments) Europe, som Holten var med på å starte i Wien, Østerrike, tilbake i 2001.

Prosjektet er et samarbeid mellom forskere i en rekke land verden over, der fellesnevneren er utarbeidelsen av en standardmetodikk for å kunne påvise endringer i fjellvegetasjonen.