For andre året på rad skal helsefagarbeiderne ved Oppdal videregående skole på studietur til Torrevieja i Spania. Her skal de se hvordan sol og varme innvirker på de eldres trivsel.

Elevene skal være i Spania i en uke og reiser nedover 1. mai og kommer tilbake til Norge 8. mai. I fjor var det første gangen de reiste til Spania på studietur.

– Elevene vil blant annet se nærmere på helsetilbudet for eldre fra Norge som oppholder seg i Spanias sol og varme, fortalte Marie Langseth til Opdalingen i forkant av fjorårets tur.

Helsefagfokuset er på

I Torrevieja og området rundt er det flere kommuner i Norge som har etablert eget helsesenter i Spania, blant annet Trondheim og Bergen. I løpet av uken i Spania skal elevene skal blant annet besøke Vistamar rehabiliteringssenter, Reuma-Sol Senter og Solgården i Villajoyosa.

– Vårt formål med turen er å se hva varme, trening og rehabilitering gjør med dem som her i kalde nord. Elevene har akkurat vært gjennom en praksisperiode i sykehjem, hjemmetjenesten og bolig og opplæring og i løpet av uken i Spania skal de få se hva rehabiliterende pleie gjør med nordmenn når de kommer til Spania, forteller lærer Anita Bjørgen.

Den siste tiden har elevene jobbet mye med temaet muskel- og skjelettlidelser.

– Jeg håper elevene har helsefagfokuset på seg og bruker det de har lært i vinter, sier Bjørgen.

Skolen er positive til turen

Tidligere har andreåret helsefag brukt å reise innenlands på studietur, blant annet til Oslo, hvor de har besøkt ulike helseinstitusjoner.

– Å reise utenlands har vært en gulrot siden i høst og det har vært et felles mål vi har jobbet sammen mot. Det vi så på gruppen som reiste i fjor, er at det er knyttet stor spenning til selve turen og for mange er dette deres første utenlandstur og mange er spente på det å skulle være uten foreldre for første gang en hel uke, sier Bjørgen.

– Hvilke tilbakemeldinger fikk dere på turen i fjor?

– Elevene var strålende fornøyde og det var en opptur for alle, sier Bjørgen.

For å finansiere denne turen, har elevene jobbet en del på ettermiddag og kveld, i tillegg til at de har arrangert arrangementer i regi av Livsglede for eldre.

– Vi får ikke støtte fra lokale sponsorer, så det blir litt jobbing etter skolen for å få det til. Men de er veldig flinke til å arrangere mange gode aktiviteter, både for eldre, syke og hjelpetrengende, sier Bjørgen.

– I tillegg er Oppdal videregående veldig positiv til turen og de har et stort ønske om å drive med internasjonalisering og de vil at elevene skal være ute å se verden og å lære av det, sier hun.

I år blir nesten hele klassen med til Spania. Kun to har meldt forfall til turen.

– Det er et veldig fint samhold i klassen og vi trives veldig godt sammen. Det er veldig gledelig at så mange får til å bli med, for vi hadde ikke kunne reist om det var bare halve klassen som kunne bli med, sier Bjørgen.

Gleder seg til Solgården

Elevene gleder seg mest til å se hvordan brukerne opplever sola.

– Det blir veldig spennende å få høre mer om hvordan sola kan hjelpe på sykdommen de har. I tillegg blir det veldig interessant å se hvor annerledes oppholdet er sammenlignet med Norge, sier Maria Veggen.

– Det blir artig å se en annen kultur, som er noe annet enn Norge, sier Nina Aune.

Elevene gleder seg mye til å besøke Solgården.

– Hvilke forventninger har dere til turen?

– Vi forventer å se noe annet enn hva vi er vant til. Solgården er som Boas, men likevel så annerledes, sier elevene.