Hver vår plukker mange bønder opp etterlatenskaper vi kaster fra oss langs veien. Det som ikke blir funnet, kan havne i föret og medføre fatale konsekvenser for dyra.

– Det er mange dyr som slaktes på grunn av skarpe ting de får i seg. Problemet er flere ganger omtalt i Bondebladet, og i Sverige er det dokumentert 500 slike tilfeller, forteller leder i Rennebu Bondelag, Tormod Herre.

Skarpe kniver

Hvor mange slike tilfeller vi snakker om i Norge, er usikkert, men det er grunn til å anta at problematikken er like stor her til lands.

–Det skjer jo at dyr dør uten at de blir obdusert, men det er grunn til å tro at skarpe gjenstander i vomma kan være årsaken. Når foret blir slått, blir boksene knust til små skarpe biter som kan sammenlignes med skarpe kniver. Sjansen er stor for at dyra får dette i seg, sier Herre og oppfordrer folk til å la være å kaste bokser og annet søppel i naturen.

Store mørketall

Veterinær Siw Øie kjenner til flere tilfeller der bøndene har funnet bokser på förbrettet. Hun har ikke oversikt over antall tilfeller der dyr har fått i seg dette, men sier at mørketallene sannsynligvis er store.

Veterinærene kan "skyte" inn en magnet i dyra, der det som er magnetisk fester seg til magneten. I slike tilfeller kan både spiker, gjerdekramper og ståltrådbiter bli fanget opp. Men aluminium er som kjent ikke magnetisk.

–Vi behandler mange dyr for kvast, men vet aldri hva som er årsaken. De kan også få i seg plast og rundballnett, og man bør derfor passe på at alle biter blir plukket opp når man for eksempel reparerer gjerder. Det kan være mange feilkilder, så alle bør være obs. Fôrmikseren gjør det så smått, og dyra spiser jo det meste. Jeg oppfordrer om at alle er ekstra oppmerksomme nå om våren, og tar man en runde en timeters avstand fra veien, bør man kunne fange opp det meste, sier veterinæren.

- Stor lidelse

Det er en oppfordring lederen i bondelaget slutter seg til.

–Dette medfører stor lidelse for dyra, og jeg henstiller til bøndene om å ta seg en tur før gresset blir for langt. Dette er et felles ansvar, sier han.