"Dersom en kommunesammenslåing ikke besluttes i løpet av inneværende Stortingsperiode, er det Fylkesmannens vurdering at hensynet til innbyggerne i de aktuelle kretsene må vektes tyngre enn hensynet til bærekraften i Rennebu kommune – og dermed at omsøkte grensejustering da vil framstå som en bedre samfunnsmessig løsning som bør vurderes gjennomført".

Dette er konklusjonen Fylkesmannen i Trøndelag kommer med i et oppsiktsvekkende brev, signert av fylkesmann Frank Jenssen og seksjonsleder Alf-Petter Tenfjord i Kommunal- og justisavdelingen hos fylkesmannen. Brevet er sendt til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og er datert 1. juni 2018.

Fylkesmannen avviser at det fra deres side er snakk om en tvangssammenslåing.

- Vi sier ikke "tvang" og "skal". Vi har gitt en tilråding, og den viser i punkt 2 til at kommunenebør sammenslås gjennom en frivillig prosess. Det ligger i dette atFylkesmannen mener dette er den faglig beste løsningen, men detligger ikke i dette en tilråding fra vår side om at nasjonalemyndigheter skal sette lokale beslutninger til side, sier Af-Petter Tenfjord til Opdalingen.

Fylkesmannen skriver i brevet at en ny kommune vil etter Fylkesmannens vurdering styrke utviklingen av både Rennebu og Oppdal, som samarbeider mye i dag og har mange gjensidig utfyllende muligheter til utvikling av egne områder og den økende kommunikasjonsmessige nærheten til Trondheim.

- Utviklingen av regionrådet Trøndelag sør er spennende, og vil forhåpentligvis over tid bidra til økt bo- og næringsutvikling. Samtidig mener Fylkesmannen at en sterk kommune med Oppdal og Rennebu er viktig i seg selv, og øker sannsynligheten for å lykkes ved å gi en sterkere gjennomføringskraft til sør-delen av Trøndelag, heter det i brevet.

I sum mener Fylkesmannen i Trøndelag at de viktigste hensynene som må vurderes og avveies mot hverandre, er hensynet til innbyggerinitiativet, innbyggernes beste over tid, hensynet til bærekraften i Rennebu og hensynet til hva som vil være den beste løsningen i et regionalt perspektiv.

Med bakgrunn i ovenstående, kommer Fylkesmannen med følgende tilråding:

1. Forslaget om grensejustering av kretsene Ulsberg-Innset/Søndre Innset/Gisnås/Havdal fra Rennebu kommune til Oppdal kommune, gjennomføres ikke nå.

2. Kommunene Rennebu og Oppdal besluttes sammenslått til ny kommune i løpet av Stortingsperioden 2017-2021. Dette vil være den beste løsningen for de fire kretsene som søkergrensejustering, samt resten av innbyggerne i Rennebu og Oppdal.

Begge kommuner og særlig Rennebu er sårbar som egne kommuner,samtidig som de har felles muligheter til å styrke seg sammen og iregionalt perspektiv. Stortinget antas å forlenge virkemidlene forsammenslåing av kommuner gjeldende ut denne perioden, og disse girgode og forutsigbare betingelser for begge kommuner (sammenlignetmed å være egen kommune).

Fylkesmannen vil tilby sin bistand til atRennebu og Oppdal kommunen skal få en god dialog/prosess omkommunesammenslåing. Vi vil be om tilbakemelding fra begge kommunerom hva som skal til for å få en slik prosess god, og hvorfor det evikke lar seg gjøre med samtaler (dersom kommunene konkluderer meddette).

3. Dersom en kommunesammenslåing ikke besluttes i løpet av inneværende Stortingsperiode, er det Fylkesmannens vurdering at hensynet til innbyggerne i de aktuelle kretsene må vektes tyngre enn hensynet til bærekraften i Rennebu kommune – og dermed at omsøkte grensejustering da vil framstå som en bedre samfunnsmessig løsning som bør vurderes gjennomført.

Ordfører Ola Øie i Rennebu kommune, ønsker ikke å kommentere den nye utviklingen i saken før han har fått satt seg ordentlig inn i brevet fra fylkesmannen.

- Jeg forholder meg fortsatt til vedtaket i kommunestyret, og vil bruke noen dager til å tenke på signaler jeg har fått, og finne ut hva dette vil bety for oss, og la dette synke inn før jeg sier noe mer, sier en ordknapp ordfører til Opdalingen.

Det eneste Øie vil si, er at så sent som på onsdagens møte med Frank Jenssen i kommunehuset på Berkåk, ble fylkesmannen flere ganger spurt om sine tanker rundt denne saken.

- Han sa ingen ting, sier Øie.

To dager senere foreligger altså det oppsiktsvekkende brevet, der Fylkesmannen i Trøndelag tilrår en tvangssammenslåing med Oppdal innen 2021, altså i løpet av bare tre år.