Mandag 13.6.1988

- Det er mye folk på Lønset, ser jeg, men det er mulig det er tynt i rekkene hjemme.

Herredsagronom Per Odd Voldens beskrivelse av oppmøtet på folkemøtet om Lønset-skolen var nokså treffende. Lønsetbyggene hadde gått mann av huse for å slåss for skolen sin. Og konklusjonen etter møtet er grei: Lønset vil kjempe mot skolenedleggelse, nær sagt med alle midler.

– Møtet i kveld er en markering, en demonstrasjon, som viser at vi er opptatt av skolen vår, sa Ola O. Vindal, en av initiativtakerne til møtet, da han ønsket velkommen.

Mange hadde ordet under det to og en halv timer lange folkemøtet, og dundrende applaus til innleggene som forsvarte skolen, viste med all tydelighet hvordan stemningen er på Lønset for tida. I resolusjonen som blir sendt kommunestyrerepresentantene påpekes det at nedleggelse av skolen vil bety negativ smitteeffekt på andre forhold. Skolen betyr et være eller ikke være for Lønsetsamfunnet, sies det i resolusjonen.

Et aksjonsutvalg bestående av Ola O. Vindal, Ildri Kletthammer og Harald Jære ble valgt. De ble ikke gitt noe spesielt mandat, men meningen er at aksjonsutvalget skal «trå til» om det skulle bli nødvendig. (…)

Ola O. Vindal sa avslutningsvis at dette møtet ikke er noen overreaksjon fra Lønset.

- Hadde vi ikke gitt lyd fra oss, ville skolen blitt nedlagt. Jeg oppfatter møtet slik at det ikke aksepteres at kommunen kan være så fattig at den oppvoksende slekt skal være salderingspost i budsjettet. Vi skal slåss med de midler vi har, og det skal bli tungt for de kommunestyrerepresentantene som vil nedlegge skolen vår, sa han.

Notert

Maria Kjelstad

Fredag 18.6.1937

Ein svenske

som hadde brote seg inn på ei handelsbu i Rennebu vart hekta på Opdalsgrensa. Han hadde med seg ting som var kome frå den handelsbua han hadde brote seg inn i. Han fekk sin dom for det galne han hadde gjort hjå sorenskriveren i Orkdal.

Torsdag 19.6.1969

Tack för oss

Vi skulle gärna vilja tacka för den trevliga veckan vi fick tillbringa i Oppdal. Vädret var inte det bästa de första dagarna, men det blev ju bättre och bättre. Vi blev väl mottagna utav de norska ungdomarna, som vi hade många trevliga pratstunder med. Tack till alla er som hjälpte oss och villigt ställde upp för intervjuer, och vi hoppas att vi får komma tillbaka nästa år. Åttorna i Tappström. Ekerö den 11/6 1969.

Torsdag 14.6.1951

Osveien i Oppdal skal

bygges

Det er holdt et møte av interesserte i Osveien i Oppdal. Det er nå bygget vei fra riksveien ved Festa til Gjevilvatnet. Dette veistykket er ca. 3,5 km. langt og er nå ferdig til grusing. Men det er ingen vei fra Osen til Detli-sætra for å komme i forbindelse med den gamle Gjevilvassveien. Fra Osen til Detli-sætra er det omlag 5 km. En tenker nå å få bygget denne veistrekningen allerede i sommer og å få nytte kommunens bulldozer til dette arbeidet. Når dette arbeidet er ferdig blir Gjevilvassveien meget fin. Den vil få stor betydning ikke minst for de veddrifter en har planer om å sette i gang fra Gjevilvassdalen. En regner med at det er flere tusen favner ved som kan drives fram fra disse traktene i Oppdal og hogging vil bli satt i gang allerede i sommer.

Fredag 18.6.1937

Trond Eggan,

Rennebu, blir idag 18. juni 80 år. Han har vore med i mest alt kommunalt arbeid i bygda. Han var ordførar frå 1894 til i 1902 då han vart tilsett til lensmann. Han var lensmann til 1922. Eggan var med i mykje både i og utanfor bygda. Ein dyktig bonde og lensmann.

Mandag 16.6.1941

75 år

En kjent Storlidaling, Petra Storli fylte 75 år 15. juni. Hun ble i ung alder gift med Arnt Storli. De hadde 2 barn. I 1916-17 døde hennes mann. Petra Storli er sjelden rask og rørig, og hun driver ennå og baker på gårdene etter at hun for 17-18 år siden ble kårkone. De som kjenner Petra Storli skildrer henne som en sjelden hyggelig, flink og gjestfri kvinne. K. H. D.

Mandag 13.6.1988

Rennebu kommune med «Åpent hus»

Etter nærmere to års byggevirksomhet, kunne Rennebu kommune innvie sitt nye kommunehus. Innflyttingen til det nye tilbygget ble gjort sist høst, mens i løpet av vinteren har den gamle fløyen vært under oppussing. De totale kostnadene ved byggeprosjektet har beløpt seg til 16 millioner kroner. Nå har kommunen fått samlet alle kommunale kontorer unntatt helseadministrasjonen i det nye kommunehuset. Det samlede areal for kommunehuset er på vel 3.000 kvadratmeter. Fredag kunne rådmann Arve Withbro invitere kommunens innbyggere til «Åpent hus» i forbindelse med innvielsen.

Torsdag 10.6.1965

Rennbyggane

har i møte i kommunestyret vedteke å halde fast ved eit tidlegare vedtak om å halde fast ved den noverande trasé for vegstrekningen Stamnan – Hoel.

Mandag 19.6.1939

Tuberkulosen i Opdal

I Opdal er det i år meldt 6 nye tilfeller av tuberkulose. Til sammenlikning kan nemnes at det har vært 17 i Støren, 13 i Melhus, 21 i Orkdal, 9 i Meldal og i Rennebu 2.

Fredag 9.6.1993

Taiwan er nytt marked for Oppdalskifer A/S

- Vi selger ikke skinnet før bjørnen er skutt, sa disponent Geir Jakobsen, som mandag guida fire skiferimportører fra Taiwan med president i Kuo Hsien Enterprise, Alco Wang, i spissen rundt på skiferbedriften oppi Klevan. Oppdals-skiferen er unik, den beste i verden, sa president Wang. Utpå ettermiddagen ble det klart at taiwanerne allerede har bestilt 13 containere med skifer. Den største enkeltordren til eksport Oppdalskifer A/S har hatt. Og mye tyder på at dette bare er begynnelsen.

Torsdag 10.6.1965

Rennebu kommunestyre

har løyvd 3000 kr. til Rennebu idrettslag som skal bygge ut badeplass ved Buvatnet.

Torsdag 19.6.1952

Deltar i festlig samvær med sambygdinger

På Oppdal Turisthotell var det forleden kveld 6. juni et festlig samvær i anledning at den kjente amerikaner, oppdalingen professor Einar Haugen gjester heimbygda. I. O. Aalbu hadde tatt initiativet til festmøtet som artet seg som et kameratslig samvær. De skulle tegne seg de som ville møte og det ble fulltegnet på ganske kort tid. Professor Einar Haugen kåserte om utvandringa fra Norge fra første tid og fortalte forskjellige trekk fra de første tider og om utviklingen blandt de norske i Amerika. Han kom også inn på den store innsats i folkelivet på de forskjellige områder som de norske har gjort i Amerika. Deriblandt kunne han opplyse at de hadde starta over 600 aviser der over i tidens løp. Professor Einar Haugen er en sjelden hyggelig og populær mann. Det var videre kåseri av Ola J. Riise. Lensmann Hoel viste lysbilder fra Oppdal og Nord-Norge. Det var sang av Arnt Sjøstad og kaffe. Det møtte litt over 70 deltakere.