Nordic Veterans MC-tur 2018 er en ukelang motorsykkeltur for skandinaviske veteraner fra internasjonale operasjoner eller internasjonal tjeneste med forsvaret i krigsherjede områder. I år var det Norges tur til å arrangere. Et førtitalls veteraner fra Norge, Sverige, Danmark og Finland deltok på turen, som gikk fra Oslo til Trondheim, med en rekke stopp og avstikkere på veien.

Årets arrangør er den trondheimsbaserte MC-klubben for veteraner, United Veterans Chapter A – Midlands (UVMC). Dette er en såkalt «no colors»-tur. Det vil si at de som er medlemmer av andre motorsykkelklubber ikke får bære klubbvestene deres.

- Det gjør vi for å unngå de negative assosiasjonene enkelte har til MC-klubber, selv om de aller fleste klubbene består av helt vanlige mennesker som meg og deg – de er bare glade i motorsykler, sier Lars Strømmen i arrangørteamet til UVMC.

Middagspause

Fredag tok turfølget middagspause ved Magalaupe Camping, hvor Oppdal veteranklubb sto for middagen.

Dette var gjengens siste stopp før de var i mål i Trondheim, hvor klubbens årlige MC-treff gikk av stabelen samme helg.

Blant deltakerne var det veteraner som har tjent både i Libanon, Balkan (Bosnia, Kosovo), Afghanistan og andre land, enten det er som soldater, FN-observatører eller militærpoliti.

- Hele opplegget handler om å knytte bånd til andre som har tjenestegjort i utlandet. For mange kan det være vanskelig å være åpen om ting de har opplevd ute overfor folk her hjemme. Det kan bety mye å treffe likesinnede som har vært gjennom det samme. Her føler veteranene virkelig at de kan være åpne. De møtes med forståelse, sier Strømmen.

Felles «bagasje»

Svenske Tor Cavalli-Björkman setter stor pris på å få treffe andre veteraner med felles interesser på denne måten.

- Jeg har blitt kjent med mange nye venner. Vi får automatisk et helt spesielt samhold av å ha den felles «bagasjen» det er å ha tjenestegjort i utlandet, sier svensken, som har to perioder i Bosnia bak seg.

- Det er veldig flott å være her. Vi har blitt tatt veldig godt imot av den lokale veteranforeningen, som også har servert oss god mat. Været er nydelig og så er det en flott plass. Dette er helt topp, sier Geir Lauritzen.

Det har nå gått 20 år siden han avsluttet sin utenlandstjeneste. For han tok det 16 år å komme i kontakt – og bli en del av - en veteranorganisasjon.

- Det er virkelig fint å få være en del av en gruppe som har et så unikt samhold. Det betyr mye for meg.

- Selvfølgelig stiller vi opp

Danske Paul Fige har vært i Norge på MC-tur før. Da kjørte han helt til Nordkapp. Nå er han glad for å være tilbake.

- Det er deilig. Det er et fantastisk flott land å kjøre sykkel i og et bedre reisefølge enn dette kunne jeg ikke fått.

Svein Inge Øiamo i Oppdal veteranforening kaller det «en glede» å stille opp for å servere mat til de 47 veteranene som har ridd stålhestene sine hele veien fra Oslo.

- Vi er alle sammen veteraner. For meg er det en selvfølge at vi stiller opp for hverandre.

Veteranforeninga i Oppdal har i dag 34 betalende medlemmer.

- I følge NAV-registeret, så er det over 70 veteraner bosatt i Oppdal. Vi synes det er viktig å ha en arena hvor vi kan møtes og snakke åpent om hva enn vi har på hjertet, sier Øiamo.