Drivdalen

De er ikke videre imponert over «Norske rednecks», som sendes på TVNorge. Men de er inspirert, Ståle Rise og Bjørn Kristiansen, der de står på Engan og legger planer for hvordan «Rednecks Trøndelag» skal formes.

- Det blir litt for mye fyll det som blir dratt frem på TV. Vi har valgt og har 21 års aldersgrense, for å ta bort den verste flatfylla, sier Rise.

Han får støtte fra Kristiansen:

- Målet er ikke den festen de har sørafor, vi vil ha mere sosiale sammenkomster og familiedager.

Ser etter samlingsplass

Det var drivdalingen Rise som tok initiativet til å starte en egen redneckforening i Trøndelag. Men han synes ikke selv han er noen leder, derfor huket han tak i singsåsbyggen Kristiansen som leder for foreningen.

Nå er alle søknadspapirer sendt til Brønnøysundregistrene, og foreningen er snart oppe og gpr offisielt. Men kanskje det viktigste mangler – et tilholdssted.

- Vi er på utkikk etter et sted å være. Drømmen hadde vært et gammelt småbruk eller lignende. Det trenger ikke å være vannklosett eller strøm. Men det må være noen bygninger, og litt boltreplass rundt, sier Kristiansen.

Han mener foreningen ikke kommer videre før de har funnet et tilholdssted. Det bør helst være en plass mellom Støren og Oppdal. Tanken er at det ikke skal være for langt å reise for trøndere som ikke ønsker «å kjøre på dagevis» for å være med på noe.

- Vi har rundet 1000 medlemmer på Facebook-siden vår. De fleste er fra Trondheims-området. Derfor bør det være innen rekkevidde for de også.

Tar livet med ro

Rise og Kristiansen sier at det kommer til å bli en forening med medlemsavgift. De tror at det er realistisk med mellom 20–100 betalende medlemmer.

For begge er det tankegangen og livsstilen til de såkalte rednecks som ligger bak ønsket om å starte foreningen. De vil samle likesinnede.

- Jeg tar livet med ro, og jeg vil heller reparere ting, i stedet for å kjøpe nytt. Det er sosialt å skru litt bil sammen. Så er det morsomt å måtte finne på egne løsninger for å få ting til å virke, sier Rise.

Gjenbruk og dugnad

Kristiansen er ikke redd for at redneckforeningen skal bli en plass der det samles mye skrot.

- Det handler om å ta vare på gamle ting. Jeg har holdt på mye med gamle biler og traktorer, helst så gammel som mulig, og fått de satt i stand. Med litt skruing, banning og hjelp, så får vi til det meste, sier han.

Redneckforeningen skal være åpen for alle, uansett bakgrunn og utseende. Her skal man kunne se muligheter, ikke begrensninger, sier de to ildsjelene.

- Vi går for gjenbruk, dugnad og lavkostprosjekter. Mange er villige til å stille opp, og det finnes rednecks i alle samfunnslag, sier Bjørn.

Og selv om det ikke skal være et samlingssted for flatfylla, er det fremdeles mulig å ta seg en pinne.

- Vi skal finne på forskjellig både sommer og vinter, med barna. Da er ikke alkohol inkludert. Men det er klart, å møtes ved en koye i skogen en lørdagskveld, og grille og ta seg en dram, det er helt innafor det også, avslutter Rise.

truls.lereggen@opdalingen.no

45451163