Det blir ingen avklaring i saken om grensejustering i Oppdal og Rennebu før sommeren. Statssekretær Aase Marthe Horrigmo opplyste i et møte sist fredag at det tidligst kommer en avgjørelse etter sommeren.

- Departementet var veldig tydelig på at dette er en krevende sak, og at de ikke vil ha et svar klart før over sommeren. Det er veldig mange faktorer som skal tas hensyn til, sier Kirsti Welander, ordfører i Oppdal.

La frem sitt syn

Statssekretæren hadde invitert Welander og initiativtakerne til grensejusteringen, Erlend og Vemund Eithun, til møte i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD).

- De var opptatt av, og jeg orienterte om, prosessen og arbeidet som er gjort med kommunereformen. Jeg informerte om kontakten mellom Oppdal kommune og Rennebu kommune i grensejusteringssaken, og kontakten mellom Oppdal og initiativtakerne, sier Welander, og legger til at statssekretæren var klar på at deres mandat var å ta stilling i saken om grensejustering, ikke om kommunesammenslåing.

I samtale med initiativtakerne var Horrigmo i særlig grad opptatt av tilknytningen mellom de fire kretsene og Oppdal, noe initiativtakerne gjorde rede for.

Kan feiltolkes

Ordføreren sier at det ligger noen forventninger til kommunen dersom de skal overta de fire grendene, og at det er hennes jobb å være i dialog med både initiativtakerne og departementet. Hun skjønner at det kan tolkes feil når hun møter KMD sammen med initiativtakerne, og foreslo i forkant separate møter. Dette ønsket ikke departementet.

- Det kan tolkes som vi er i tospann, derfor tok jeg kontakt for å spørre om å få separate møter. Men det ønsket ikke departementet, som har gode erfaringer med slike møter tidligere, sier ordføreren på spørsmål om dette er lobbyvirksomhet fra Oppdals side.

Oppdal kommune har ifølge Welander ikke tatt noen aktiv rolle i jobben, men kommunestyret var enstemmig i juni i 2017 på at det er viktig å lytte til innbyggerne, og ønske de velkommen inn i kommunen. Kommunestyret ønsker å vekte hensynet til innbyggerne tungt, samtidig som at det er forståelse for at dette kan være negativt for Rennebu kommune totalt sett.

- Jeg har forståelse for at det er motstand mot grensejustering i Rennebu, fordi det vil ha betydning for kommunens bærekraft på sikt. Det er også departementet klar over, sier Welander.

Ingen utredning

Hun måtte også svar på hvordan Oppdal kommune er rustet til å motta de nye innbyggerne.

- Svaret på det er at det ikke er helt sikkert at vi vil ha alt klart på dagen, men ting skjer ikke over natten.

Oppdal kommune har ikke gjort noen konsekvensutredning på hvordan dette vil slå ut for kommunen. Men Welander sier at alt fokus er på innbyggerne.

- Vi har ikke gjort noen konsekvensutredning, for alt fokus har vært på Rennebu kommune. Men i vinter hadde vi et møte med Rennebu og fylkesmannen, og det er enighet om å sette fokus på innbyggerne uavhengig av utfall. Dersom det blir godkjent må vi ha fokus på gode løsninger, vi kan ikke ta barn ut av skoleløpet uten at de ønsker det, og vi kan ikke ta pasienter ut av et sykehjem om de trives og vil fortsette å bo der. Uansett skal det være gode overgangsordninger, det var det full enighet om, sier Welander.

Sterkt kritisk

I Rennebu mener ordfører Ola Øie at Oppdal fortsetter å ta en aktiv rolle i grensejusteringssaken, og er kritisk til at Welander reiser til Oslo for å møte KMD. Men Øie ønsker ikke å blåse opp dette igjen.

- Jeg var kritisk sist det skjedde, og det føles ikke greit at nabokommunen gjør dette. De kunne forholdt seg passiv, men der forstår vi ikke hverandre. Det er en disputt vi har hatt tidligere, og jeg har ikke tenkt å blåse opp den ballen en gang til, sier Øie.

Han sier at for mannen i gata i Rennebu, så skaper dette uro. Øie sier at det var han som ønsket møte med KMD, og at initiativtakerne og Oppdal kommune er invitert som en følge av det.

- Vi var også i møte med KMD sist uke, og fikk forklart konsekvenser av grensejustering, samtidig som vi fikk fortalt hva vi driver med i Rennebu. Departementet tok med seg synspunktene våre, så får vi vente til etter sommeren med en avgjørelse, sier han.