Tur

Hun betegner det selv som en drømmejobb, det å få gå rundt i fjellheimen og snakke med folk. Line Hårklau er én av to fjellreportere for Den Norske Turistforening i sommer.

- Jeg har drømmejobben. Så har jeg vært maks heldig med været, det har kanskje vært i overkant varmt, sier Hårklau da hun vandret inn i Opdalingens lokaler.

Nå har hun akkurat kommet ned etter fire dager i Trollheimen, med Gjevilvasshytta som utgangspunkt.

- Jeg har gått trekanten, med en innlagt hviledag på Jøldalshytta. Selv om det er en drømmejobb, så er det krevende, sier Hårklau.

Dokumenterer

I tillegg til å gå et par mil per dag, skal hun intervjue folk, ta bilder, skrive blogg og dokumentere for DNT. Det betyr at også et solid fotoapparat og en PC er med i sekken.

Jobben som fjellreporter går ut på å dokumenter ungdoms forhold til friluftsliv og tur. «Stadig flere unge bruker av fritiden sin til å gå på tur i fjellet. Men hva er det som driver dem opp dit? Hvilken oppfatning har de av det å gå på tur, og hva er viktig for dem i friluftssammenheng?», er utgangspunktet hennes.

- Jeg har fått i oppdrag å intervjue ungdom på vandring mellom DNTs hytter. Det er Norsk Folkemuseum og DNT som i sommer sender meg og en annen fjellreporter inn i fjellheimen. I august publiseres intervjuene på minner.no, som eksempler på hvordan norske fjellferier kunne foregå i 2018. Intervjuer og bilder vil også publiseres i DNT ung og DNTs kanaler, inkludert medlemsbladet Fjell og Vidde, sier den turglade jenta.

Hårklau har ikke møtt så mange ungdommer i Trollheimen. Hun tror ikke dette er området som er mest attraktiv for denne aldersgruppen.

- Jeg møtte mest barnefamilier, og voksne som nærmer seg pensjonsalder. Men jeg brukte litt tid på ungdommene som bruker sommeren sin på å jobbe i en turisthytte.

Fant en favoritt

Fjellreporteren bor i Oslo, men er oppvokst på Vestlandet. Hun brukte litt tid på å bli vant med terrenget.

- På Vestlandet er det toppturer, rett opp og rett ned. Her ble det store åpne sletter, og helt ukjent terreng. Jeg slet litt med å vite når jeg skulle spise matpakken, det var liksom ikke en definert topp å stoppe på.

Men Hårklau skryter av Trollheimen, en plass med veldig variert landskap.

- Det var alt fra sletter til åser og trange daler. Og majestetiske fjell som Snøhetta. Men favorittplassen var nok Jøldalshytta, med seter, kyr og veldig åpent landskap. Det var en utrolig fin tur, det er spesielt å oppleve så stor variasjon på en relativt kort tur, sier reporteren, før hun setter seg på toget til Helgeland og Salten, der hun skal gå nye turer de neste ukene.

truls.lereggen@opdalingen.no

45451163