- Jeg synes ikke det er riktig at vi som forsøker å drive næring ved Torgsenteret ene og alene skal ta disse kostnadene, mener Øverhaug og forteller at det om sommeren kommer busslaster med turister som stopper ved Torgsenteret, tilsynelatende ens ærend for å bruke toalettfasilitetene.

Fikk ikke gehør

Totalt bruker butikkene ved Torgsenteret 50 000 kroner i året på do- og tørkepapir.

- Dette er en ren utgiftspost for oss som driver næring her, sier Øverhaug.

Han har allerede nevnt bekymringene sine for kommunens politikere.

- Jeg har tatt opp dette i åpne fora tidligere, men jeg fikk aldri noe gehør fra kommunen på mine innspill. Dette var mens Ola Røtvei var ordfører, så det begynner å bli noen år siden. Om vinteren glemmer jeg gjerne denne problematikken, men jeg ser nå som det er sommer igjen, at det daglig står lange do-køer i gangene våre, sier han og tilføyer:

- Legger ikke igjen en krone

- Bussjåførene hater jo at folk bruker doen på bussene sine og vet nøyaktig hvor de skal stoppe på Oppdal. De vet at Torgsenteret har kapasitet til å ta unna en hel busslast med mennesker.

Han mener det er flere turister enn kunder som bruker toalettfasilitetene på sommerstid.

- Også Domus er flinke til å sende kundene sine hit på do, siden vi har finere fasiliteter, humrer han.

Han synes det er både forargelig og merkelig at en turistkommune som Oppdal fortsatt ikke har et offentlig sanitæranlegg i sentrum, som folk kan benytte seg fritt av.

- Hva med låvebygget?

- De bygger så mange flotte hus i Oppdal, men do har ingen prioritet. Enn om de for eksempel setter av plass til offentlig toalett i det låvebygget som kanskje kommer? Det kan ikke være rett at butikkene ved Torgsenteret skal koste hele denne utgifta. Franskmennene og tyskerne legger ikke igjen en eneste krone.

Han sier at Torgsenteret har vurdert å installere låsmekanismer ved toalettene, men at de ikke liker å gjøre fasilitetene mer utilgjengelig for egne kunder.

- Formålet med dette er ikke å nekte noen å gå på do. Men jeg synes Oppdal kommune burde tatt tak i dette og sørget for å få på plass offentlige toalettfasiliteter i sentrum, sånn at næringslivet ikke blir sittende med alle utgiftene.

Kommunal vaskehjelp

Han sier at en finansiell løsning, der kommunen selv tar ansvar for det eksisterende toalettanlegget, kunne ha vært en idé.

- De kunne hatt en ansatt som kommer innom og vasker og ser etter at alt er på stell en gang om dagen. Det hadde kanskje vært den enkleste løsningen, sier han.

Fungerende ordfører Ingvill Dalseg synes Øverhaug stiller et godt og er helt enig i at Oppdal sentrum burde hatt gode toalettfasiliteter.

- Jeg synes dette er et godt og legitimt innspill og kan helt klart se utfordringa med at vi mangler offentlige toaletter i sentrum. Vi ser veldig mye spennende sentrumsutvikling i Oppdal. Kanskje kan en ha med seg denne tanken, når en driver og bygger andre ting her. Dette er noe som må prioriteres, skal det bli noe av. Skal vi få det til, må det inn i handlingsplanen for å finansieres, sier hun.

Ønsker dialog

Dalseg mener denne utfordringen er noe kommunen og Torgsenteret bør ha dialog om.

- Dersom veldig mange turister eller utenforstående gjester, som ikke legger igjen penger på senteret, bruker toalettene, må vi gå i dialog om hvordan kommunen kan bistå. Jeg forstår at det er utfordrende, hvis det kommer hele busslaster.

Varaordføreren påpeker at dette problemet er helt ny informasjon for henne.

- Jeg ser ingen grunn til at det ikke skal være mulig å finne en langsiktig løsning på sikt.

jan.are.melgard@opdalingen.no

921 24 255