Ingvill Dalseg fikk lørdag en utfordring fra Ola Husa Risan, om å løfte rovdyrpolitikken inn i regjeringen. Dette svarer hun:

Utfordringen med jerv i Oppdal, er en sak jeg har fulgt i flere år. Etter innspill fra sauebønder og landbruksavdelingen i kommunen, bidro jeg politisk slik at

Klima- og miljødepartementet åpnet for forsøk med mer effektive metoder for lisensjakt på jerv.

Utfordringen med rovdyr løftet vi også siste fylkesting før sommeren hvor Høyres gruppeleder Pål Sæter Eiden stilte spørsmål til fylkesordføreren:

Hvordan kan og bør Trøndelag fylkeskommune følge opp sak om rovdyr, slik at vi får en rovviltpolitikk som også er tilpasset trøndersk landbruk?

Spørsmålet tok utgangspunkt i bjørn i nordlige deler av Trøndelag, men kunne like godt omhandlet jerv i sør. Det er nå fire ynglinger innen beiteprioritert område i Trollheimen/Oppdal, akkurat når 48.000 sau og lam er sluppet på beite og 1600 tamrein i vinterflokk har kalvet for få måneder siden.

Situasjonen er absolutt ikke i tråd med Stortingets vedtak om bestandsmål og forvaltning av rovdyrstammen, og ikke i tråd med Forvaltningsplan rovdyr region 6.

I Oppdal kommune ble beitesesongen i fjor en sommer med mye tap av sau/lam til rovvilt, der kongeørn, gaupe og jerv ble dokumentert som skadegjørere. Totalt i Oppdal ble det sluppet ut 48493 sau og lam og tapet ble så høyt som 2916 lam og 517 søyer.

Under lisensjakta ble det tidlig tatt ut en jerv i kommunen, og senere utover har det vært mye sporobservasjoner av jerv og gaupe. Det var mange forsøk både på åtejakt jerv og kvotejakt gaupe.

Jeg har kontaktet klimaministeren tidligere, angående situasjonen i Oppdal - men nå er det ny minister og jeg tenker å kontakte han og uttrykke min frustrasjon rundt situasjonen.

Hva gjelder den utfordrende situasjon med årets innhøsting og beitemark, er det litt morsomt at jeg utfordrer strømleverandører - også er det Senterpartiets gruppeleder som sender en utfordring tilbake til meg!

Min tanke var at jeg ønsket å bidra på alle måter, for å bedre situasjonen for bønder i Oppdal - derav også en oppfordring om billigere strøm. Noe Ståle Rian fint har svart ut i avisa OPP.

Utover det har jeg møtt og hørt hva bønder i Oppdal ser som utfordrende,

samt fått innspill fra fagfolk i kommunen og på bakgrunn av det har jeg sendt to forslag om tiltak til Stortinget:

1. Transportstøtte, økonomisk kompensasjon for utgifter forbundet med transport av fôr. Eksempelvis kjøp av rundballer fra nordlige fylker og transport med lastebil til Oppdal.

2. Ønske om at innmarksbeite skal inngå i beregningstilskudd, altså at det gis erstatning for tap på innmarksbeite, dette er også fôr som går tapt for bonden.

Disse tiltakene i forlengelse av det regjeringen allerede har satt inn av tiltak.

Jeg føler jeg arbeider for landbruket og bønder i Oppdal, jeg ønsker innspill og løfter gjerne saker sammen med andre. Kanskje vil Senterpartiet jobbe sammen med Høyre om gode saker for landbruket i Oppdal?