Fare for både regn og skogbrann

Lavtrykket minsker ikke fare for skogbrann.

Selv om det kommer litt regn 1. påskedag minsker ikke det skogbrannfaren.  Foto: Fredrik Hagen, NTB Scanpix

Nyheter

Det meldes nå om moderat skogbrannfare i Oppdal og Rennebu. 1. påskedag faller temperaturen og det er fare for regn.

Selv om snøen smelter og deler av bakken er fuktig er det likevel moderat skogbrannfare i distriktet.

Det er generelt bålforbud i skog og mark etter 15. april, samtidig som det er lov til å bruke hodet, kommenter man ved operasjonssentralen ved Trøndelag politidistrikt til Opdalingen.

Fram til 15. september er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i eller i nærheten av skog og annen utmark.

Det er nå meldt om moderat skogbrannfare og farenivåe er hevet til "gult".

På grunn av den snusktørre sommeren i fjor er det mye død og tørr vegetasjon ute i naturen, noe som fører til økt fare for at en eventuell brann vil fatte om seg.

Det er også viktig å tenke på at selv etter at bålet er slukket ligger glørne og ulmer i bakken, og flammene kan blusse opp igjen mange timer etter man har forlatt området.

Vakthavende meteorolog Aslaug Skålevik Valved forteller til NTB at den pågående skogbrannfaren i store deler av Sør- og Midt-Norge fortsetter, til tross for at det vil komme litt nedbør i Vest-Norge de neste dagene.

– Skogbrannfaren dempes kanskje litt av lavtrykket, men ikke nok til at faren avtar. Da må det nok enda litt mer nedbør til, sier Valved.

Det varme været fører også til økt snøskredfare og Norges vassdrags- og energivesen (NVE) har advart om stor snøskredfare i påskehelgen.

Etter noen fantastiske dager med sol og varme kommer temperaturen til å falle noe 1. påskedag.

Dagen starter ganske så overskyet og ut på dagen er det fare for lett regn. På ettermiddagen og kvelden sprekker skydekket og sola titter fram igjen.

Mandag starter også overskyet, men det meldes ikke om fare for regn. Ut over dagen stikker sola fram og det kan bli opp mot 17 varmegrader enkelte steder.