I en e-post fra Ringnes søker de Oppdal kommune om å få tømme ut 500 liter med øl på det kommunale avløpsnettet.

Utslippet skal skje hos Quality Hotel Skifer.

Tidspunktet for ølutslippet er også nøyaktig fastsatt.

Det skal foregå torsdag 28. september kl. 10:00.

Må bli bra for komposten

Vi spør enhetsleder ved tekniske tjenester i Oppdal kommune Thorleif Jacobsen om det er ofte de får slike søknader om å få slippe ut øl eller annen alkohol i kloakknettet.

- Nei, så vidt jeg vet er det første gang at kommunen får en slik søknad, forteller Jacobsen.

- Slik sett er det jo en litt spesiell sak.

- Kanskje vi kan tilby å ta imot ølet og sørge for uttømming i egen regi blant oss ansatte på miljøstasjonen, for å unngå eventuelle problemer med renseprosessen på renseanlegget, sier han med et smil.

- Jeg regner med at det er helt kurant å gi tillatelse til utslippet, men for ordens skyld må vi sjekke ut hvorvidt utslippet vil ha noen innvirkning på renseprosessen.

- Øl er næringsrikt, blant annet med mye B-vitaminer, så det må jo uansett bli et bra tilskudd til komposten fra anlegget, humrer Jacobsen.

Politiet må bekrefte utslippet

Vi spør direktør Erik Sæther ved Quality Hotel Skifer om hva som er årsaken til at det blir sluppet ut så mye øl i kloakken.

- Det er ikke uvanlig at det oppstår tekniske problemer med tankanlegget, og det kan skje ting som gjør at det skjer en reaksjon i ølet, forteller han.

Han forteller at det er bryggeriet som eier tankanlegget, og som har vedlikehold av det.

Tanken tar 500 liter, og ølet leveres i store poser.

- I følge bryggeriet har det gått hull på posen, og det er 400 liter som har rent ut i tanken og som er blitt ødelagt, forteller Sæther.

Derfor er det bryggeriet som søker om utslippet, og som følger opp saken.

- Det er Toll- og avgiftsdirektoratet som må godkjenne og kontrollere utslippet for å få refusjon av avgiftene, og som krever godkjenning fra kommunen for utslipp på kloakknettet, sier Sæther.

- Jeg tror faktisk at politiet må være til stede for å dokumentere og attestere på at ølet havner i kloakken, og som er grunnen til det fastsatte tidspunktet for utslippet.

Sæther forteller at det er blitt slått ut øl tidligere på grunn av dårlig kvalitet, men da i mindre mengder.

- Vi må huske på at øl er ferskvare, og vi vil ikke servere øl av dårlig kvalitet eller som har stått lenge, avslutter hotelldirektøren.