Tirsdag ettermiddag forsvant to femåringer fra Pikhaugen barnehage.

Etter nærmere halvannen time ble de to jentene funnet i god behold, og marerittet til foreldre og ansatte fikk en lykkelig slutt.

Jentene ble funnet i nærheten av Oppdal miljøstasjon, etter at det først hadde blitt lett i området ved Kullsjøen og langs veiene i nærområdet.

- Det er viktig at både foreldre og ansatte blir fulgt opp etter en slik hendelse, forteller rådgiver oppvekst Dordi Aalbu i Oppdal kommune til Opdalingen.

Hun forteller at barnehagen har hatt oppfølgingssamtaler med de berørte foreldrene, og har hatt en internt debrifing med de ansatte.

- Jeg har i dag hatt tett kontakt med enhetsleder for å sjekke ut om det er ytterligere behov for oppfølging, forteller Aalbu.

Oppfølgingssamtaler

Aalbu viser til at de kommunale barnehager har prosedyrer for ulike hendelser, som er utarbeidet i forhold til risikovurderinger og hva som kan skje.

- Det viktigste for å ha kontroll på barna er rutiner for jevnlige telletidspunkt, og som skal gjennomføres minst hvert 30. minutt, forteller Aalbu.

Hun viser til at barnehagene også har klare prosedyrer for hva som skal gjøres hvis man ikke finner barn ved telletidspunktene.

- Det første man gjør er naturligvis å lete gjennom barnehagen både inne og ute, da det er mest sannsynlige er at barnet befinner et sted på barnehageområdet.

- Dersom barnet ikke befinner seg på barnehageområdet har vi prosedyrer på videre varsling og tiltak, forteller hun.

- Blant annet når og hvordan varsel gis til foreldre, kommuneledelse og politi.

- Oppe i alt det trasige er det godt å se at prosedyrene ble fulgt, samtidig som de fungerte som forutsatt, sier Aalbu.

Har tillit til barnehagen

Aalbu forteller at det er viktig at hele episoden gjennomgås, og at man ser på tiltak for at dette ikke skal skje igjen.

- Det er slike hendelser vi må ta lærdom av, sier Aalbu.

Blant annet vil barnehagen sjekke gjerdet for å hindre at barna klarer å komme over.

- Dette er jo noe som ikke skal skje, sier Aalbu.

- Foreldre som leverer barnet sitt i barnehagen skal føle seg sikre på at de er trygge mens de er der.

Aalbu forteller at Pikhaugen barnehage har et stort uteområde som det kan være vanskelig å ha oversikt over til enhver tid.

- Det gjør det mer krevende enn i en barnehage med et lite og oversiktlig uteområde, men som samtidig er et gode for barna som har et stort og spennende område å leke i.

- Av den grunn har personalet i Pikhaugen barnehage et ekstra fokus på å ha kontroll og oversikt ute.

- Foreldre har i dag uttrykt overfor personalet at de fortsatt har full tillit til barnehagen, avslutter Aalbu.

Tydelig lettet over at det gikk bra til slutt.