I 1983 inviterte kjøttbransjen for første gang til fagkonkurranse. Bransjen har omfavnet muligheten til å vise stolthet, kvalitet og bredde.

I 1994 ble det for første gang kåret en norgesmester.

Norgesmesterskapet i kjøttprodukter 2018 står nå for døren.

Det er Kjøtt- og fjørfebransjens Servicekontor som står som arrangør av norgesmesterskapet.

I tre dager skal en ekspertjury smake seg fram til Norges beste kjøttprodukter.

–I år er Oppdal Spekemat påmeldt til norgesmesterskapet for første gang på mange år, forteller daglig leder Paul Joar Haaker til Opdalingen.

Han forteller at de er påmeldt med ni produkter, både de tradisjonelle og noen nye produkter.

Arrangøren regner med at rundt 60 bedrifter deltar med produkter.

Bedømming foregår på Etterstad videregående skole 9. til 11. april, og juryen består av rundt 15–18 svært erfarne fagfolk.

–NM for kjøttprodukter er en fin arena for å teste våre produkter, og få tilbakemelding på smak og konsistens fra fagdommerne.

–Dette kan gi oss en pekepinn på hvordan vi kan forbedre og perfeksjonere våre produkter, forklarer Haaker.

For kjøttbransjen er NM det viktigste arrangementet for smakstesting.

Et kvalitetsstempel som gull i NM løftes i større grad enn tidligere frem i markedsføring og i butikk.

Titler og edelt metall i NM er også viktig for de ansatte som hver dag jobber med å få frem de beste produktene, skriver arrangøren. Samtidig som forbrukerne, innkjøperne og media legger merke til hvilke produkter som gjør det bra.

–Det er en klar trend til at folk er villig til å betale mer for kvalitetsprodukter, forteller Haaker. – Tidligere var det nesten bare fokus på pris.

Interessen rundt matfestivaler som Trøndersk Matfestival bidrar nok til å sette mer fokus på kvalitet, avslutter Haaker

Kåringen av beste kjøttprodukt avholdes 3. mai. Da blir det spennende å se om noen av produktene til Oppdal Spekemat når helt til topps i kåringen.