Potetopptaket er godt i gang i hele bygda. Noen er allerede ferdige, mens andre regner med å bli ferdig i løpet av denne uka.
Potet- og melkebonde Øystein Riise på Driva forteller at han allerede er ferdig med opptaket, og at potetene allerede er å få kjøpt i butikkene.
– Potethøsten har vært god og på det jevne, forteller Riise.
– Selv om vi hadde et par frostnetter har ikke det påvirket kvaliteten negativt.
Han forteller at potetopptak i Oppdal normalt må foregå mellom 10. og 20. september.
– Blir det senere øker risikoen for regn og frostnetter, forteller Riise.
Bedre enn forventet
Sau- og potetbonde Nils Erik Sandblost er også fornøyd med årets potetavling.
– For min del ser det veldig fint ut og med bra kvalitet, sier han.
Opdalingen har besøkt sau- og potetbonde Stein Aasmund Ørstad i Båggåstronda under årets potetopptak.
Ørstad startet med potet for 26 år siden med 12 dekar, som nå er økt til 100 dekar.
– I perioder blir det jo litt hektisk med kombinasjonen sau og potet, forteller Ørstad.
– Alt kommer liksom på samme tid, med sauesanking og potetopptak på høsten og lamming samtidig med potetsetting om våren, sier Ørstad, travelt opptatt med å få alt til gårds.
– Men da blir det jo ekstra godt å få en roligere tid på vinteren, legger han til.
Han forteller at årets potetavling er bedre enn forventet, både med hensyn til kvalitet og kvantitet.
Vinterlagring på Frosta
– Nesten hvert år sier vi jo at det er beste potetår på mange år, ler Ørstad, før han må kaste seg i traktoren for å levere flere oppsamlingsposer til opptakergjengen nede på det store jordet mot elva Driva.
Ørstad forteller at han nå må ta i bruk oppsamlingsposer etter å ha gått tom for kasser.
Rundt en tredel av produksjonen hos Ørstad blir kjørt til Frosta for langtidslagring.
– I det lageret er det konstant temperatur på fire grader og luftfuktighet på 90 – 95 prosent, og som gjør at vi beholder kvaliteten over vinteren, forteller han.
– Det betyr at vi kan levere oppdalsmandel fra april neste år med omtrent samme kvalitet som det vi leverer i høst, avslutter Ørstad.
Se bildeserie øverst i artikkelen!