Potetopptaket er godt i gang i hele bygda. Noen er allerede ferdige, mens andre regner med å bli ferdig i løpet av denne uka.

Potet- og melkebonde Øystein Riise på Driva forteller at han allerede er ferdig med opptaket, og at potetene allerede er å få kjøpt i butikkene.

– Potethøsten har vært god og på det jevne, forteller Riise.

– Selv om vi hadde et par frostnetter har ikke det påvirket kvaliteten negativt.

Han forteller at potetopptak i Oppdal normalt må foregå mellom 10. og 20. september.

– Blir det senere øker risikoen for regn og frostnetter, forteller Riise.

Bedre enn forventet

Sau- og potetbonde Nils Erik Sandblost er også fornøyd med årets potetavling.

– For min del ser det veldig fint ut og med bra kvalitet, sier han.

Opdalingen har besøkt sau- og potetbonde Stein Aasmund Ørstad i Båggåstronda under årets potetopptak.

Ørstad startet med potet for 26 år siden med 12 dekar, som nå er økt til 100 dekar.

– I perioder blir det jo litt hektisk med kombinasjonen sau og potet, forteller Ørstad.

– Alt kommer liksom på samme tid, med sauesanking og potetopptak på høsten og lamming samtidig med potetsetting om våren, sier Ørstad, travelt opptatt med å få alt til gårds.

– Men da blir det jo ekstra godt å få en roligere tid på vinteren, legger han til.

Han forteller at årets potetavling er bedre enn forventet, både med hensyn til kvalitet og kvantitet.

Vinterlagring på Frosta

– Nesten hvert år sier vi jo at det er beste potetår på mange år, ler Ørstad, før han må kaste seg i traktoren for å levere flere oppsamlingsposer til opptakergjengen nede på det store jordet mot elva Driva.

Ørstad forteller at han nå må ta i bruk oppsamlingsposer etter å ha gått tom for kasser.

Rundt en tredel av produksjonen hos Ørstad blir kjørt til Frosta for langtidslagring.

– I det lageret er det konstant temperatur på fire grader og luftfuktighet på 90 – 95 prosent, og som gjør at vi beholder kvaliteten over vinteren, forteller han.

– Det betyr at vi kan levere oppdalsmandel fra april neste år med omtrent samme kvalitet som det vi leverer i høst, avslutter Ørstad.

Se bildeserie øverst i artikkelen!