Lørdag 6. august kommer dagen Ida Bjørshoel og Therese Karrestad har ventet lenge på. Etter å ha giftet seg ved Sør-Trøndelag tinghus i Trondheim i vår, skal paret i helgen markere giftemålet i Oppdal kirke.

Spenningen er stor før den store dagen.

– Therese har hatt mange måneder med våkne netter, men nervene hennes har roet seg betraktelig. Jeg har vært ganske rolig hele veien, men jeg kjenner at sommerfuglene i magen blir sterkere jo nærmere vi kommer dagen, sier Ida.

– Hva er det verste som kan skje på bryllupsdagen?

– Det verste som kan skje er i bunn og grunn at en av oss svarer nei, men nå har det jo seg slik at vi allerede er gift, så det kan vel ikke være det verste, smiler Ida og legger til:

– Det må vel være at noen skal gå på trynet opp kirkegulvet, besvime ved alteret, eller at ingen dukker opp.

Foreløpig har paret full kontroll på planene til bryllupet.

– Alt det viktigste er i orden. Det som står igjen er noen små detaljer og dekking av bord, forteller de.

100 til bords

Bryllupsfesten skal holdes ved idylliske Bjerkeløkkja i Oppdal.

– Det blir et tradisjonelt bryllup med seremoni i kirka, fotografering, middag, kaker og fest etterpå, sier paret.

100 gjester er invitert til bryllupsfesten, men i kirka kan alle som vil komme.

– Vi vil takke alle som har støttet oss og setter stor pris på om folk vil feire litt av den store dagen med oss. Vi håper det blir en seremoni dere sent vil glemme, forteller jentene.

Blir historiske

Therese og Ida skriver seg selv inn i historiebøkene ved å bli det første homofile paret som markerer bryllupet sitt i Oppdal kirke.

– Vi tenker ikke så mye over at vi blir det første homofile paret. Vi føler oss ikke spesielt annerledes fra de heterofile. Men vi gleder oss til å få bruke kirka og dele dagen med herlige mennesker. Det blir magisk, sier Therese.

Det har lenge vært spekulert i hvilke antrekk jentene skal ha på seg under bryllupet.

– Antrekkene er fortsatt hemmelig. De som er nysgjerrige på det får være til stede i kirka eller vente på bilder, forteller de.

Forrige uke skrev Adresseavisen at Den norske kirke i Nidaros bispedømme opplever synkende medlemstall etter vigselsvedtaket for likekjønnede.

– Det er trist, men ikke sjokkerende. Dessverre finnes det fortsatt noen som velger å ikke forstå situasjonen vår. Vi skulle ønske flere forsto at kjærlighet er kjærlighet uansett identitet eller etnisitet. Å være homofil er ikke et valg. Vi ble skapt sånn og ingenting kan forandre det. Størst av alt er kjærligheten, sier paret.