De engelske klatrerne Derek Buckle og Mike Fletcher er tilbake til Oppdal for tredje vinteren. Fjellføreren Sigi Wirth fra Østerrike er på vei for annen gang denne sesongen med kunder fra Mellom-Europa.

Det som trekker dem er mulighetene for isklatring i juvene, i tillegg til skigåing. Derek Buckle har klatret verden rundt, vært førstemann på et femtitalls fjell og ledet flere ekspedisjoner.

Mike Fletcher har også erfaring fra fjerne himmelstrøk. Han liker kalde fjellområder som Grønland hvor han har vært tre ganger, Sydpolen og Svalbard.

Oppladning

Nå bruker de fossene i oppdalsområdet som oppladning til høstens ekspedisjon som Buckle skal lede. Den går til Himalayafjellkjeden, til Zanskar nord i India og et område som har vært lite utforsket tidligere. Det er et par-tre ubestegne fjelltopper around 6 000 meter som lokker dem; foruten Oppdal.

I fjor klatret de blant annet i Kongsvollfossen hvor det ble at aldri så lite internasjonalt treff med Sigi Wirth og hans tyske følge. I år har de fått med seg fossen Mandrake» nedenfor Breesgård camping og «Andy Cap» fem kilometer nedenfor Lønset, på Slipran.

Opdalingen-journalist først opp

Den siste er beskrevet som en av de største klassikerne i området: 150 meter høy og klatret første gang i 1985 av Kjell Ivar Knutsen, tidligere journalist på Oppdal og Ragnar Amble fra Oslo. I klatreføreren heter det at «Isen er moderat, men samtidig en skikkelig flertaulengders rute som er massiv, brei og stor».

Derek og Mike fant god is nederst i fossen, mens den øverste delen var mer porøs.

De har også kunnet glede seg over å ha klatret 1000 høydemeter fra Oppdal sentrum; opp skibakkene til Blåøret.

Grei adkomst og godt vann

Fra England er det greit å komme seg til Oppdal med et rimelig fly til Gardermoen og tog derfra. I tillegg til fossene og skimulighetene, er det en ting de vil fremheve: Det gode drikkevannet.

– It makes good tea, and good tea is something we like, sier Mike.