– Det er veldig viktig at barn og unge blir møtt på deres egne premisser og på deres egne arenaer.

Det forteller helsesøstrene Astrid Kjeka, Hilde Ø. Haagensen og Nina Mjøen til Opdalingen. Samtalegruppene som starter opp, er et landsomfattende gruppetilbud som skolehelsetjenesten ønsker å starte opp med her i Oppdal.

– Dette er i første omgang et gratis tilbud for dem som går i 5. trinn og 8. trinn, hvor gruppene gjennomføres etter skoletid, sier Haagensen.

I disse gruppene får barna mulighet til å snakke om samlivsbuddet eller det å bo i to hjem

– Dette gjør de bedre rustet til å møte endringen og de nye utfordringene i hverdagen, sier Mjøen.

Positiv tenkemåte

Tidligere har helsesøstrene hatt samtaler med en og en. De tror et gruppemøte kan være til fordel for barna. De er opptatt av at tilbudet ikke er istedenfor noe foreldrene gjør, men noe som kommer i tillegg.

– Her får de muligheter til å prate med andre voksne enn foreldrene, og de kan plukke opp tips fra de andre i gruppa, sier Haagensen.

I forkant av hver samling kommer de til å ha ulike temaer som skal diskuteres.

– Dette kan være temaer som de har vært borti eller som de opplever nå. På denne måten får de mulighet til å snakke om det de føler/opplever der og da, eller de kan komme med tips og råd til andre, sier de.

Hovedfokuset for dette tilbudet, er at de skal greie å formidle sine egne ønsker og behov til foreldrene, og på den måten møte den nye hverdagen på en mer positiv måte. Helsesøstrene forteller at de ser behovet for ei slik gruppe her i Oppdal.

– Stadig flere velger å skille lag, og da trenger barna noen utenfra å prate med, sier de.

Målet er at dette tilbudet skal vokse, og at det etter hvert kan bli tilbud til de eldre og andre trinn.

Styrket satsing

I skolehelsetjenesten i Oppdal er det i dag fire helsesøstre. De forteller at de har et godt samarbeid med skolene i Oppdal, og at de er godt synlige i klassene.

– Dette gjør at flere velger å komme til oss, sier de.

I kommunen er det i dag seks helsesøstre, og de venter nå på nummer sju.

– Skolehelsetjenesten har fått en økt satsing i hele landet, dette også i Oppdal. Helsesøstertjenesten i Oppdal er nå bemannet ut fra anbefalt minstenormtall. Dette gjør at vi har mulighet for å gjennomføre slike tilbud som dette, sier Haagensen.