- Vi jobber med å få klarhet i hva det egentlig er som skjer, det er ikke helt klart ennå. Statens Vegvesen har i alle fall satt telerestriksjoner på veien, så søppelbilen ikke kan kjøre der akkurat nå, sier avdelingsleder for avfall og renseanlegg hos tekniske tjenester i Oppdal kommune, Vidar Sundseth til Opdalingen.

Tekniske tjenester jobber nå med å finne en løsning på saken, så det kan tømmes søppel i hvert fall hos de fastboende. Neste restavfallstømming skal etter planen finne sted onsdag 9. mai.

- Hytteeierne har allerede fått tekstmelding med info om at returpunktene ikke vil tømmes i en kort periode framover. Vi oppfordrer dem til å bruke andre returpunkter midlertidig. Vi har satt opp sperrebånd, så det vises at det er stengt, sier Sundseth og tilføyer:

- Når det gjelder de fastboende, så må vi prøve å finne en annen løsning. Vi forhører os om vi kan få dispans til å kjøre der med søppelbilen, akkurat som melkebilene gjør. Får ikke melkebilene kjøre, blir melka på gårdene sur. Det er heller ikke ideelt at restavfall står stort lenger enn to uker før det tømmes på grunn av lukt.

Får de ikke dispens av vegvesenet, er alternativet å ta i bruk mindre biler. Hva som blir den endelige løsningen, er fortsatt for tidlig å si.

Denne uka er det egentlig tømming av papp for de fastboende.

- Det kan bli veldig fullt av papp også, men her har vi i hvert fall ingen luktproblematikk å ta hensyn til. Restavfallet er mer kritisk. Vi har et greit varslingssystem på plass, sånn at alle skal få beskjed når vi har en løsning klar, sier Sundseth.

- Er det ikke på tide å gjøre noe med veien?

- Vi har ikke noe med veien å gjøre, men det er klart at slike ting gjør jobben vår vanskeligere. Jeg mistenker at det vanker ganske heftige bøter, om vi blir tatt for å kjøre på veien med for tung bil på Nerskogveien nå.

Før helga ble det sendt ut 600 SMS-varsler til hytteeierne som berøres på strekninga. Det er returpunktene ved Grøtsetra og Grøna bru som rammes av restriksjonene.

- Vi har vært borti telerestriksjoner her og der før også, men ikke de senere årene. På kommunale veier det vært gitt dispans til avfallsbilen.

Hytteeier Anders Tøsse mener denne saken sier alt om tilstanden på veien.

- Jeg tenker på de som skal kjøre her med næringstrafikk, tung last, det er på grensa til å være livsfarlig, særlig for de som ikke er lokalkjente langs veien. Jeg vet om de fleste dumpene og likevel så popper det opp nye under teleløsninga, som jeg må bråbremse for å ikke ødelegge bilen på, sier Tøsse, og tilføyer at hele bilen bare rister når han kjører langs veien i overgangsfasen med telehiv.

Han var sist på Nerskogen forrige helg.

- Da lå det en lang remse med asfaltbiter i veibanen der. Jeg trodde først det var snøklumper, men det viste seg raskt at det var 5-10 centimeter store asfaltbiter. Det gjelder å ha tunga beint i munnen, når du kjører over Nerskogen. Det burde nesten vært forbudt å kjøre der, eller du burde ha helseattest. Det er så humpete at det er helsefarlig.

Tøsse mener også at det bør settes opp fareskilt om at det bør kjøres meget forsiktig der, til advarsel for eventuelle turister og motorsyklister på tur.

Hytteeieren mener også det er tragisk for næringslivet og bygdeutviklinga.

Han er ikke veldig bekymret for at han ikke får tømt søppel de kommende ukene.

- Det løser seg sikkert, på en eller annen måte. Spørsmålet er, hvis vi ikke får tømt søppel, skal man da betale søppelavgift eller får vi avslag for denne perioden? Nå må vi jo ta med søppelet og fylle opp dunken hjemme.

Enhetsleder for tekniske tjenester i Oppdal kommune, Thorleif Jacobsen, tror neppe pengene blir refundert.

- Det har ikke vært oppe til diskusjon, men vi vil nok ha et alternativ for hytteeierne. Det finnes andre returpunkter som kan bruks, og så har vi Oppdal miljøstasjon. Eventuelt kan de ta vare på avfallet, hvis de har mulighet til det, så tar vi dobbelt opp når vi kan bruke veien igjen, sier Jacobsen.