Under behandlingen av kommunens handlingsplan 2018-2021 vedtok kommunestyret at det skal utarbeides en vurdering av festeavgiftene, og ber rådmannen legge fram en vurdering av fordeler og ulemper med mulig omgjøring fra feste til eie av større arealer som kommunen fester:

«Kommunestyret viser til de forskjellige rentesatser som nyttes ved beregning av festeavgifter og lån til kjøp av grunn, og ber rådmannen legge frem en vurdering av fordeler og ulemper med mulig omgjøring fra feste til eie av større arealer som kommunen fester. Vurderingen bes framlagt før behandlingen av budsjettet for 2018».

Senere i høst ba kommunestyret rådmannen om å legge fram en nærmere vurdering av konsekvensene av en innløsning av friområdet Bjørndalshagen,  samt friområdet Gorsetvegen der Høgmo barnehage ligger. Disse to områdene er på til sammen i overkant av 46 dekar.

Utreder risikobildet

I kommentarene til Tertialrapport II 2017, som skal behandles i kommunestyret i dag onsdag, beskriver rådmannen bakgrunnen for utredningen som nå skal vurdere risikobildet i forhold til festeavgiftene:

«Oppdal kommune betaler festeavgift for flere eiendommer, og hvor det er inngått festeavtaler med lang løpetid og hvor kommunen i utgangspunktet har små muligheter til å avslutte festeforholdet. Dette representerer en stor økonomisk risiko for kommunen, spesielt med tanke på at det for en del av avtalene ikke er tydelige reguleringsbestemmelser for justering av festeavgiften».

Til onsdagens budsjettregulering ber administrasjonen om 250.000 kroner i tilleggsbevilgning for å dekke juridisk bistand i forbindelse med utredningen.

- Totalt har Oppdal kommune festeavtale på rundt 668 dekar, der de fleste avtalene er inngått på 70 og 80-tallet, og noen på 90-tallet, forteller rådgiver Dag Hopland Gorseth ved tekniske tjenester i Oppdal kommune til Opdalingen.

I følge kommunens budsjett har kommunen årlige festeavgifter på i overkant av 3 millioner kroner.

Gorseth forteller at det i hovedsak gjelder arealer i fritidsparken, industriområdet, Ålma boligområde, ved idrettshallen og Bjørndalshagen dagsenter, flere friområder og noen parkeringsplasser i sentrum.

Den planlagte idrettshallen ligger også på areal som er festet av Oppdal kommune.

Usikkerhet i avtalene

Gorseth vil ikke komme nærmere inn på de enkelte avtaler og den utredningen som er i gang, og viser til at dette også er forretningsmessige forhold mellom to parter.

Utredningen vil foreligge i november, og blir lagt fram for kommunestyret senest i budsjettmøtet i desember.

- De fleste festeavtalene er tidligere prøvd rettslig, men framtidige krav fra grunneierne vet vi lite om.

- Det er nettopp dette som er kjernen i saken og som utgjør usikkerheten rundt festeavtalene og som vi nå ser nærmere på, sier Gorseth.

Han forteller at alle avtalene inneholder bestemmelser om regulering, og at ordlyden er klar.

- Så er spørsmålet om den er klar nok da slike avtaler alltid kan være gjenstand for tolkninger, forklarer Gorseth.

- Dette er kompliserte saker, og det er fryktelig vanskelig å si noe mer om dette nå før utredningen foreligger om en måneds tid, avslutter Gorseth.