Fylkesleder for Høyre i Trøndelag Michael Momyr fikk så hatten passet og vel så det, da han stilte opp på et dialogmøte mellom Høyre-politikere og pelsdyrbønder i Oppdal denne uka.

Sammen med varaordfører Ingvill Dalseg fra Oppdal og stortingsrepresentant Guro Angell Gimse fra Trøndelag stilte Momyr opp på møtet der han nok hadde en god anelse på at velkomsten verken ville være varm eller imøtekommende.

I forbindelse med regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet fikk Venstre gjennom et punkt i avtalen som sikrer styrt avvikling av pelsdyrnæringen innen 2024-25. Dette skjer under ett år etter at et flertall på Stortinget, deriblant med Høyres stemmer, går inn for en langsiktig og bærekraftig satsning på næringen.

-Hvorfor ønsket Høyre å møte pelsdyrnæringen?

-Vi var klar over at dem som blir berørt av dette, er både oppgitt og forbannet, men vi mente, og vi mener fortsatt, at det er riktig å snakke med dem som rammes. Hensikten med møtet var å få innspill på hvordan denne avviklingen kan gjennomføres på en måte som det går an å leve med.

-Hvilke innspill fikk du med deg fra møtet?

-Først og fremst fikk vi et klart bilde av den frustrasjonen og fortvilelsen pelsdyroppdretterne føler. Ellers var det en klar oppfordring til å arbeide for å endre dette punktet i regjeringserklæringen.

Et annet viktig moment fra møtet var bekymringen for likviditeten. Mange ga uttrykk for at de var usikre på både driftskreditter og kapitalutgifter.

Jeg oppfatter at dette er et sentralt punkt å melde tilbake til Landbruksdepartementet. Ellers var det en klar oppfordring om å legge tilgrunn NIBIO sin rapport i forbindelse med verdifastsettelsen av næringen. Det var ulike syn på hvor raskt avvilkingen skulle gjennomføres.

-Har du noen tro på at beslutningen kan reverseres?

-Nei, dessverre. Selv om min gamle ordførerkollega Per Asphaug sterkt apellerte til min optimistiske legning, tror jeg at vi i denne sammenheng må se i øynene at det hverken i opinionen eller blant våre folkevalgte er noe ønske om å omgjøre vedtaket, kommenter Momyr til Opdalingen.