Tallene for befolkningsutviklingen for andre kvartal foreligger nå fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ved utgangen av første kvartal 2017 hadde Oppdal en befolkningsøkning fra årsskiftet på 16, og manglet bare elleve nye innbyggere for å runde 7000.

Hovedårsaken til økningen i Oppdal i første kvartal var et overskudd på tilflytting.

Oppdal fra 16 pluss til 5 minus

Ved utgangen av første kvartal hadde Oppdal 6989 innbyggere, mens innbyggertallet er redusert til 6984 ved utgangen av andre kvartal. Det betyr en nedgang i folketallet på fem.

I andre kvartal er det født 16 barn, mens 14 er døde. Det gir et fødselsoverskudd på to.

I samme periode har kommunen 59 innflyttere, derav 14 fra utlandet, mens 66 innbyggere har flyttet fra kommunen. Av de som har flyttet har 13 flyttet til utlandet.

- Jeg må innrømme at jeg hadde håpet på en økning også i andre kvartal, sier ordfører Kirsti Welander i en kommentar til Opdalingen.

Utsetter feiringen av innbygger nummer 7000

Ordføreren er både litt skuffet og overrasket over en nedgang på fem innbyggere i andre kvartal, etter en folkevekst på hele 16 i første kvartal der Oppdal manglet bare elleve innbyggere for å runde 7000.

Nå mangler 16 nye innbyggere før oppdalsordføreren kan feire innbyggernummer 7000.

Welander er likevel ikke bekymret for at dette er en ny trend der innbyggertallet i Oppdal er i ferd med å snu etter flere år med oppgang.

- Jeg mener dette bare er små variasjoner, og har likevel tro på at 7000 innbyggere er innenfor rekkevidde i løpet av året.

- Oppdal skiller seg markert ut fra andre innlandskommuner med en markant folktallsøning de siste 20 årene, forteller Welander, og viser til en folketallsøkning på hele 500 i denne perioden.

Rennebu fra 9 minus til 12 pluss

Rennebu hadde ved utgangen av andre kvartal 2559 innbyggere, som er en økning på hele tolv fra forrige kvartal.

I andre kvartal er det født åtte, mens syv er døde. Dette gir et fødselsoverskudd på en.

I perioden har kommunen 32 innflyttere, derav elleve fra utlandet, mens fraflyttingen var 21 der kun en flyttet til utlandet.

Det betyr at Rennebu har tatt igjen det de tapte i folketallsnedgang i første kvartal, da kommunen hadde en nedgang på ni personer.

- Dette er gledelig og en utvikling vi liker, sier ordfører Ola Øie i Rennebu kommune til Opdalingen.

- Jeg er jo den fødte optimist, så jeg tror at dette er en utvikling vi kommer til å se fremover.

Øie viser til at kommunen ligger kun en times kjøretur fra Trondheim.

- Det har vært en trend at byene vokser, og med vår avstand til Trondheim tror jeg at denne utvuklingen vi bre seg utover mot oss, sier Øie.

Øie mener også at satsingen på nye leiligheter og boliger i kommunen har betydning.

- Jeg tror det er viktig for kommunen at vi nå har fått i gang et boligmarked, avslutter Øie.

Befolkningsutviklingen avtar

Totalt var vi 5.267.146 innbyggere i Norge per 1. juli 2017.

Det er 10.616 flere enn ved første kvartal, og fordeler seg omtrent likt mellom fødselsoverskudd og netto innflytting til landet.

Ikke siden 2005 har befolkningsveksten vært lavere i andre kvartal. 12.400 personer innvandret og 15.100 barn ble født i 2. kvartal. Men samtidig utvandret 7.200 personer og 9.700 døde.

Dermed ble nettoinnvandringen på 5.200 personer og fødselsoverskuddet på 5.400. Fødselsoverskuddet viser tallet på fødte minus antall døde.

Fødselsoverskudddet har ikke vært lavere siden 2007.

En kort analyse av tallene viser at folketallet så langt i år har sunket i kommuner med under 2.000 innbyggere. Også blant kommuner med mellom 2.000 og 5.000 innbyggere faller folketallet i halvparten av dem.

Til sammen 152 kommuner mister nå innbyggere.

Effekten er blant annet at disse kommunene i teorien da også vil komme dårligere ut i fordelingen av rammetilskuddet framover.

I tillegg har kommuner med fallende folketall gjerne også fått færre sysselsatte, noe som også fører til fallende skatteinntekter.

Nesten halvparten av folkeveksten er nå i Akershus og Oslo alene.

Rogaland, som tidligere har hatt kraftig folkevekst, ligger nå under landsgjennomsnittet.

Kilde: SSB og Kommunal Rapport